Fiskeolie og Kolesterol: Fedtstoffer for Optimale Kropslige Funktioner

Fedtstoffer kommer i alle afskygninger og mens vi selv danner nogle fedtsyrer i kroppen, skal vi spise os til andre. Selvom nogle fedtsyrer er mere gavnlige for os end andre, så handler det i høj grad om mængder og balancen mellem fedtsyrer.

Mens kolesterol er et eksempel på fedt vi selv danner i kroppen, og noget vi skal være opmærksom på ikke bliver forhøjet, så er omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie gavnlige fedtsyrer vi skal spise os til. Det er der også god grund til at gøre, fiskeolie indeholder nemlig essentielle omega-3-fedtsyrer og de rigtig gode af slagen; de langkædede EPA og DHA kroppen kan tage direkte i brug.

Fiskeolie Kolesterol Fedtsyrer Fedtstoffer

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et fedtstof vi ganske enkelt ikke kan klare os uden. Det indgår i alle kroppens celler og er nødvendig for en lang række af kroppens vigtige funktioner. Heldigvis danner vi selv kolesterol i leveren og transporterer det rundt i kroppen via vores blodbaner, så vi er på mange måder selvkørende.

Kolesterol er kun en udfordring hvis vi får forhøjet kolesteroltal og balancen mellem de tre dele der udgør kolesterol (triglycerid, LDL-kolesterol og HDL-kolesterol) ryger ud af balance. Særligt fordelingen af det dårlige kolesterol, LDL, i forhold til niveauet af det gode kolesterol, HDL, har stor betydning. Et forhøjet kolesteroltal kan have flere årsager, heriblandt hvis man drikker for meget alkohol og sukkerholdige drikke, spiser for meget sukker og søde sager, samt hvis man spiser store fedtrige måltider eller for FÅ måltider med fede fisk. Arvelighed og anden underliggende sygdom kan også være en medvirkende årsag.

Selvom for højt kolesterol ikke er en sygdom i sig selv kan det føre negative konsekvenser med sig. Det gælder bl.a. åreforsnævning og øget risiko for blodpropper. Derfor kan det godt betale sig at holde øje med sit kolesteroltal, få det målt jævnligt og prioritere at leve sundt.

Fiskeolie

Fiskeolie indeholder de langkædede omega-3-fedtsyrer EPA og DHA som er godt for vores krop, hjerne og hjerte*. Vi får dem primært ved at indtage fisk og fiskeolie, da vi nemlig ikke selv kan danne de flerumættede omega-3 i kroppen. Vi kan i meget begrænset omfang skabe EPA og DHA ved at omdanne den kortkædede omega-3-fedtsyre ALA vi primært får fra planteolier, nødder og kerner. Desværre er omdannelsen meget ineffektiv og kun 1-4% af det omdannede ALA bliver til EPA og DHA.

Både kolesterol og omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA er en vigtig del af vores cellers membraner. Membranen er en beskyttende skal som helt optimalt skal være elastisk, fleksibel, delvis gennemtrængelig og samtidig holde cellekernen på plads. Fedtsyrerne i cellemembranerne har stor betydning for cellemembranens struktur, signalering, transport og andre funktioner.

fiskeolie fedtsyrer fedtstoffer fisk

Equazen er et kosttilskud med en unik sammensætning af fedtsyrer fra fiskeolie og kæmpenatlysolie. Omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA fra fiskeolien kombineres i dette produkt med omega-6-fedtsyren GLA i forholdet 9:3:1. De tre naturlige fedtsyrer og forholdet mellem dem er udviklet til at give dig essentielle fedtsyrer der på intelligent vis spiller sammen for at skabe den bedste virkning i kroppen. Resultatet er ren næring til dit hjerte, hjerne og syn*!

Hvis du ikke har haft held med andre typer fiskeolie og fået kedelige fiskebøvser, så bør du ikke tøve med at prøve Equazen. De små og synkevenlige kapsler er lavet med en særlig gelatine der først opløses i tarmen. På den måde undgår du fuldstændig opstød og fiskebøvser. Se alle varianterne i serien herunder.

*DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Kilder:

1: Choi J., Yin T., Shinozaki K. et al. (2018). Comprehensive analysis of phospholipids in the brain, heart, kidney, and liver: brain phospholipids are least enriched with polyunsaturated fatty acids. Mol Cell Biochem. 442(1-2):187-201. 

2: European Food Safety Authority (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to docosahexaenoic acid (DHA) and maintenance  of normal (fasting) blood concentrations of triglycerides (ID 533, 691, 3150), protection of blood lipids from oxidative damage (ID 630), contr. EFSA Journal, 8(10), 1734. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1734

3: Yehuda S et al. (1999) Essential fatty acids are mediators of brain biochemistry and cognitive functions. J Neurosci Res. Jun 15; 56(6): 565-70.

4: Watson, R. W., & Preedy, V. R. (Eds). (2019). Omega Fatty Acids in Brain and Neurological Health. Academic Press, Elsevier.

Scroll to Top