Fiskeolie og Hjernefunktion: Omega-3's Positive Indvirkning på Hjernen

Der er mange gode grunde til at tage fiskeolie. En af dem er de positive virkninger omega-3-fedtsyrerne i fiskeolie har på hjernefunktionen.

Den officielle sundhedsanprisning for sammenhængen mellem indtag af omega-3 og hjernefunktion er: DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. Hvorfor og hvordan du får den effekt forklarer vi nærmere herunder.

Fedtsyrer og hjerne

Vores hjerne og krop har brug for essentielle omega-3-fedtsyrer hele livet igennem. De er vigtige for både vores hjernes udvikling og funktion og grunden skal findes i vores hjerners opbygning og behov4.

Hjernen er et organ rig på fedt – faktisk er hele 60% af hjernen i tørvægt fedt. Af det udgør de flerumættede fedtsyrer vi kender som omega-3 og omega-6 en stor andel (35%)3 og det er af god grund. Fedtsyrerne indgår i selve vævet i hjernen og er helt essentielle for at den fungerer som den skal.

Hver hjernecelle vi har er omkranset af en membran. Membranen er en beskyttende skal som helt optimalt skal være elastisk, fleksibel, delvis gennemtrængelig og samtidig holde cellekernen på plads. Denne cellemembran er særligt rig på omega-3-fedtsyren DHA (docohexaensyre) og til dels omega-6-fedtsyren AA (arakidonsyre). Disse fedtsyrer har stor betydning for cellemembranens struktur, signalering, transport og andre funktioner4. Særligt indholdet af omega-3-fedtsyren DHA er essentielt for en velfungerende cellemembran hvilket har indflydelse på hjernefunktionen.

Dette gør omega-3-fedtsyren DHA til den primære strukturelle fedtsyre i hjernen2 og et tilskud med fiskeolie kan være med til at sikre det nødvendige indtag, som en del af en varieret kost. 

Hvis vi kigger på hjernen i forhold til andre organer (hjertet, lever og nyrer) står det lysende klart, at omega-3-fedtsyrerne spiller en særlig vigtig rolle i hjernen. De andre organer er mindre afhængig af og har et lavere indhold af omega-3 i forhold til hjernen1. Udfordringen er at mange af os har udfordringer med at få nok af lige præcis omega-3 i den almindelige, vestlige kost og særligt de langkædede af slagsen (EPA og DHA).

Gravid baby udvikling

Gravid og ammende

Hvis du er gravid eller ammende, er der yderligere at komme efter for dig og dit lille barn. Moderens indtag af DHA bidrager nemlig til normal udvikling af øjnene og hjernen hos fosteret og hos spædbørn, der ammes. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA ud over det anbefalede daglige indtag af omega-3-fedtsyrer for voksne (250 mg DHA og EPA). Dette kan man opnå med en DHA-rig fiskeolie som Equazen Mumomega.

Hvordan understøtter jeg bedst min hjerne med fiskeolie?

Ved dagligt at indtage en fiskeolie af høj kvalitet og inkludere fed fisk i din kost kan du nære din hjerne med essentielle næringsstoffer.

Fordelen ved at indtage omega-3 igennem fisk og fiskeolie er, at formen af omega-3 er klar til brug for din hjerne. De kortkædede omega-3-fedtsyrer såsom ALA (alfalinolensyre) skal først omdannes til de langkædede EPA og DHA fedtsyrer for at krop og hjerne kan tage dem i brug. Desværre er vi rigtig dårlige til at omdanne dem i kroppen og ganske få procent ALA bliver til EPA og DHA i processen. Tabet af fedtsyrer undervejs er altså rigtig stort. Det giver derfor god grund til at man sørger for at indtage mad og kosttilskud rig på de langkædede omega-3-fedtsyrer EPA og DHA og på den måde sikre et optimalt indtag af dem.

Equazen er fiskeolie af høj kvalitet kombineret med kæmpenatlysolie. Fiskeolien er ansvarligt udvundet og giver kroppen de langkædede omega-3-fedtsyrer den har brug for til at vedligeholde og understøtte en normal hjernefunktion. Med 18 års forskning i ryggen og 16 publicerede studier, er Equazen en oplagt kombination af videnskab og natur. Se udvalget af fiskeolier til hele familien herunder.

Kilder:

1: Choi J., Yin T., Shinozaki K. et al. (2018). Comprehensive analysis of phospholipids in the brain, heart, kidney, and liver: brain phospholipids are least enriched with polyunsaturated fatty acids. Mol Cell Biochem. 442(1-2):187-201. 

2: European Food Safety Authority (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to docosahexaenoic acid (DHA) and maintenance  of normal (fasting) blood concentrations of triglycerides (ID 533, 691, 3150), protection of blood lipids from oxidative damage (ID 630), contr. EFSA Journal, 8(10), 1734. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1734

3: Yehuda S et al. (1999) Essential fatty acids are mediators of brain biochemistry and cognitive functions. J Neurosci Res. Jun 15; 56(6): 565-70.

4: Watson, R. W., & Preedy, V. R. (Eds). (2019). Omega Fatty Acids in Brain and Neurological Health. Academic Press, Elsevier.

Scroll to Top