Dosering af fiskeolie: Sådan finder du den optimale omega-3 mængde

Når vi tager fiskeolie giver det god mening at tage den rigtige dosis for at få glæde af sundhedsfordelene. Fremfor at kigge på mængden af fiskeolie, skal vi dog i stedet kigge på indholdet af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA i fiskeolien. Det er nemlig dem vi har gavn af.

Fødevarestyrelsen anbefaler at omega-3-fedtsyrer udgør mindst 1% af energien fra din mad. Det svarer til et samlet indtag af omega-3 på omkring 2,4-3,6 g pr. dag for voksne mellem 18 og 60 år. Mindst 0,2-0,3 gram af det bør være omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA vi primært får fra fisk og i fiskeolie.

Den daglige dosis omega-3 vi bør få gennem vores fiskeolie og indtag af fisk bør derfor være mindst 200-300 mg.

Nogle fiskeolier skal vi tage mere eller mindre af for at opnå den mængde da fiskeolier har forskellige koncentrationer af omega-3-fedtsyrer. Fx. giver en daglig dosis Equazen 244 mg omega-3 (EPA og DHA). Hertil kan vi så tilføje fisk i kosten, som udover omega-3 indeholder D-vitamin, jod og selen.

Hjerne, syn og hjerte

Hvis du ønsker et bidrag til at understøtte hjernen og synet skal du ved at spise fisk og indtage fiskeolie have 250 mg DHA dagligt*, mens det for hjertet kræver et indtag på 250 mg DHA og EPA**. 

Vær ops på at et kosttilskud som fiskeolie er ikke skal træde i stedet for en varieret kost med fisk, men være et supplement hertil. 

Mængde vs sammensætning

Fedtsyrer spiller flere vigtige roller i kroppen og er en essentiel del af alle cellemembraner. Man ved dog at det er ikke mængden af fedtsyrer, men forholdet imellem de enkelte fedtsyrer som har den største indvirkning på hvordan indtag af fedtsyrer påvirker ens sundhed. En koncentreret fiskeolie med et større indhold af omega-3 pr. mg fiskeolie er dermed ikke nødvendigvis bedre end mindre koncentrerede fiskeolier. Nogle fiskeolier er rige på DHA og derved et oplagt valg for gravide, mens andre har et højere indhold af EPA. Det interne forhold mellem de forskellige typer omega-3-fedtsyrer er det mest afgørende element for hvordan man påvirkes end den samlede mængde omega-3-fedtsyrer.

Equazen har både DHA-rige fiskeolier til at støtte livsfaser med stor udvikling (Equazen Baby til babyer og småbørn samt Equazen Mumomega til gravide og ammende) og kerneserien de fleste af os kender til, som er rig på EPA. De er sammensat forskelligt fordi vores behov ændrer sig igennem livet og her gør sammensætningen virkelig en forskel.

Kort fortalt frigøres DHA konstant fra vores cellemembraner. For at membranen skal kunne fortsætte med at fungere optimalt må de frigjorte fedtsyrer erstattes. EPA er med til at beskytte DHA-fedtsyrerne i cellemembranerne mod de enzymer der frigør dem. På den måde regulerer EPA omsætningen af fedtsyrer og det høje indhold af EPA i Equazen® kerneserien giver derfor god mening.

*DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

**EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Scroll to Top