Fiskeolie

Fiskeolie er fedtsyrer udvundet af fed fisk og indeholder gavnlige omega-3-fedtsyrer. Mere præcist indeholder fiskeolie de langkædede omega-3-fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Disse omega-3-fedtsyrer kan kroppen tage direkte i brug og er til gavn for hjerne, hjerte og syn*. Så fiskeolie er selve olien fra fisk, men en stor bestanddel af olien er de sunde omega-3-fedtsyrer EPA og DHA. Fordelingen mellem EPA og DHA kan variere afhængigt af fisken, levestedet og årstiden.

Der er publiceret over 40.000 forskningsartikler om omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA man finder i fiskeolie, og man bliver hele tiden klogere på alle de gode effekter de har på vores sundhed.

Fed fisk og kosttilskud

Hvis du i din daglige kost har en stor mængde af fed fisk såsom laks, sild og makrel, så er det ikke altid en nødvendighed med fiskeolie som tilskud. Problemet er dog at langt de fleste ikke får spist nok fed fisk og nogle har sværere ved at optage og omdanne fedtsyrer, hvilket øger behovet for indtag af fede fisk og fiskeolie. Derudover kan visse typer af fisk indeholde skadelige mængder af bl.a. kviksølv. Så der er flere gode grunde til at tage et kosttilskud med fiskeolie.

Fiskeolie har et naturligt højt indhold af omega-3 og derigennem EPA og DHA. Nogle fiskeolier indeholder et tilskud omega-6 fra kæmpenatlysolie som Equazen, mens andre fiskeolier kombinerer omega-3, 6 og 9.

Omega-3

Der findes over 10 forskellige typer af omega-3 fedtsyrer, men de mest vigtige er ALA, EPA og DHA. ALA fås gennem visse planteolier, nødder og frø, mens vi får størstedelen af vores EPA og DHA fra fede fisk såsom laks, makrel, tun og sild, samt skalddyr.  Omega-3 er en flerumættet fedtsyre og hører til blandt de livsnødvendige fedtstoffer sammen med omega-6. Da kroppen ikke danner det selv skal det tilføres udefra enten igennem kosten eller kosttilskud.

Nogle kalder også omega-3 for n-3, et mere videnskabeligt udtryk, men det betyder det samme. 

Hvor meget omega-3 der er i fiskeolie afhænger af koncentrationen. Nogle fiskeolier er mere rige på omega-3-fedtsyrer end andre og det kan være godt at være opmærksom på.

Omega-3 er sarte fedtsyrer, som skal opbevares og anvendes rigtigt for at du får den største gavn af dem. Du bør opbevare din fiskeolie køligt og væk fra sollys. Køb også gerne fiskeolie i mørk eller uigennemsigtig emballage, så olien bliver beskyttet mod lys. Fiskeolie bør heller ikke varmes op, da omega-3-fedtsyrerne oxiderer når de varmes op og de gavnlige egenskaber fjernes. 


Hvad er EPA og DHA?

Man kommer ikke udenom EPA og DHA, når snakken falder på omega-3. Disse to fedtsyrer er de primære og mest essentielle omega-3 fedtsyrer. De langkædede EPA og DHA er kendt for at bidrage til normalt fungerende hjerte, hjerne og øjne. Det er i disse tre områder af kroppen, at vi finder den højeste koncentration og dermed også største behov for omega-3.

Så når du kigger efter fiskeolie, så skal du ikke kun kigge efter mængden af fiskeolie pr. kapsel eller dosering. Du skal primært kigge efter mængden af EPA og DHA, og forholdet mellem disse, da det er disse to tilsammen der giver den største gavnlige effekt.


Omega-3-fedtsyren ALA

Hvad så med ALA og hvordan adskiller denne fedtsyre sig fra EPA og DHA? ALA er en kortkædet omega-3-fedtsyre som først skal omdannes til de mere brugbare og aktive former for omega-3 EPA og DHA før kroppen reelt kan anvende den til noget. Det er oftest kun en lille del af ALA der bliver til brugbar EPA og endnu mindre til DHA – faktisk siger forskning vi er helt nede på omkring 4% ALA der bliver til EPA og DHA. Vores krop har simpelthen svært ved at omdanne fedtsyrerne, og derfor kan det give god mening at sikre en mere direkte kilde til EPA og DHA, fx. gennem fiskeolie.

Transformationen fra ALA til EPA og DHA, er afhængig af andre næringsstoffer såsom zink, kobber, calcium, jern, magnesium og vitamin B6 for at være gavnlig. Det er derfor lige så vigtigt at indtage ovenstående vitaminer og mineraler som det er at indtage fiskeolien. Det er et komplekst sammenspil mellem disse der giver mange af de gavnlige virkninger. Det ALA der ikke bliver transformeret, forbliver i kroppen og bliver oplagret som energi.

 

Sundhedsmæssige fordele ved fiskeolie og omega-3

Vores krop og hjerne har stor glæde af fiskeolie på grund af de omega-3-fedtsyrer det indeholder. Forskning viser at omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA heri har mange sundhedsfordele for vores hjerne, hjerte og syn. Herunder bidrager DHA til at vedligeholde en normal hjernefunktion og syn og EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion*. 

*DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og syn ved et dagligt indtag på 250 mg DHA. EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.

Fiskeolie fra Equazen

Equazen er en ansvarligt udvundet fiskeolie der fremstilles af makreller samt sardiner og ansjoser, der er fanget i de sydlige oceaner på bestemte tider af året. De små fisk fanges efter de har gydt og i denne periode konsumerer de store mængder plankton og indeholder større mængder EPA i forhold til DHA. Fiskeolien indeholder også en mindre andel kæmpenatlysolie, som bidrager med den flerumættede fedtsyre GLA.

Sammensætningen i Equazen ved anbefalet daglig dosis på 2 kapsler er: 186 mg EPA, 58 mg DHA og 20 mg GLA. Altså hele 3,2 dele EPA i forhold til 1 del DHA.

Det betyder, at sammensætningen af EPA og DHA i Equazen er anderledes og adskiller sig fra øvrige fiskeolier på markedet. Det er også derfor at man ikke kan overføre de studier der er foretaget på eye q til andre fiskeolier.

I årevis er Equazens egenskaber og effekt dokumenteret i flere kliniske studier som er publiceret i anerkendte tidsskrifter ligesom der er udført flere studier som viser, at Equazen har en god tilgængelighed i kroppen. Der forskes fortsat og nye studier bliver løbende publiceret.

Et regelmæssigt indtag af Equazen bidrager med de vigtige essentielle fedtsyrer EPA og DHA til både børn og voksne.

Olien i Equazen kommer fra bæredygtigt fiskeri. Det betyder bl.a. at der ikke overfiskes på udsatte arter, at fiskeriet ikke påvirker havbunden negativt, at miljøkrav skal følges og at man i det hele taget passer på miljøet. Producenten garanterer at de ikke belaster vandende omkring fabrikkerne ved at udlede kemikalier og affald.

Fiskeolien bliver altid testet for eventuelle rester af tungmetaller og pesticider i henhold til gældende lovgivning.

Equazen findes som kapsler, flydende olie og som tyggekapsler med jordbæraroma.

Scroll to Top