Graviditet og fiskeolie: Omega-3's betydning for mor og baby

Når man er gravid, er man i gang med at skabe et helt nyt, lille menneske i maven. Her kan fiskeolie være en god hjælp til at sikre en sund udvikling og bidrage med gode byggesten til alle celler i kroppen og særligt for hjerne og syn. Fiskeolie indeholder nemlig omega-3-fedtsyreren DHA, som er en særlig vigtig fedtsyre under graviditeten og i ammeperioden da den bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos baby i maven og spædbørn der ammes.*

Ved at sikre et indtag af DHA gennem et tilskud fiskeolie, kan man som gravid derfor give sit lille barn i maven de bedste forudsætninger for en sund udvikling. Hvad mor spiser har nemlig beviselig indflydelse på baby. Den mest oplagte fiskeolie for gravide er en DHA-rig fiskeolie som Equazen Mumomega, der er lavet specielt til de behov man har under graviditet og i ammeperioden. Equazen Mumomega indeholder præcis 200 mg DHA i kombination med de flerumættede fedtsyrer EPA, GLA og AA.

Tilskud af fiskeolie er gavnligt under graviditet

Allerede i de første uger af graviditeten begynder fosteret, eller embryonet som det kaldes på dette stadie af graviditeten, at udvikle dens hjerne. Derfor er det meget relevant at du allerede nu sikrer dig at du har et dagligt indtag af fiskeolie til at dække både dit eget behov og barnets. Omega-3 og alle de essentielle fedtsyrer bliver desværre ikke produceret i kroppen ligesom mange andre vitaminer og mineraler, derfor er det vigtigt at omega-3 indtages dagligt gennem kost ved at spise fisk eller et dagligt kosttilskud.

Den almindelige danske kost indeholder ikke tilstrækkeligt med omega-3 generelt set og det kan derfor være en udfordring for mange at få nok af de gavnlige flerumættede fedtsyrer, selv når man ikke er gravid. 

Gravid baby udvikling

Under en graviditet er behovet større da indtaget af DHA skal bruges både til at nære din hjerne** og udviklingen af din babys hjerne og øjne. Derfor kan et tilskud af fiskeolie rig på omega-3-fedtsyren DHA gennem graviditeten være et godt valg, som giver det ufødte barn øget mulighed for at starte livet med veludviklet system. 

Fiskeolie efter graviditet

Efter graviditeten er det stadig godt at få et dagligt tilskud af fiskeolie rig på DHA. De gavnlige fedtsyrer går i modermælken og du kan gennem amning sikre dig, at dit barn får den nødvendige mængde omega-3. Modermælken der er rig på omega-3, vil have en fortsat positiv indvirkning på barnets udvikling. Barnet kan ikke få for meget omega-3 gennem modermælken.

Kan gravide få for meget fiskeolie?

Gravide kan umiddelbart ikke få for meget fiskeolie. Gravide bør dog holde sig til den anbefalede daglige dosis, medmindre man er blevet anbefalet andet af sin læge eller anden sundhedsfaglig person. Det er altid en fordel at oplyse egen læge og jordemoder om de kosttilskud du tager.

Anbefalet dagligt indtag af fiskeolie til gravide og ammende

Der findes ikke officielle anbefalinger for indtag af fiskeolie, men ifølge de anerkendte sundhedsanprisninger der findes får man den gavnlige effekt ved at indtage 200 mg DHA dagligt, udover den anbefalede daglige dosis af omega-3-fedtsyrer for voksne. Det vil sige 250 mg DHA og EPA.

*Moderens indtag af DHA bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fosteret og spædbørn der ammes. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA udover det anbefalede indtag af DHA for voksne, dvs. 250 mg DHA.

**DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

Scroll to Top