Tør Hud?

Nu da foråret så småt titter frem, er det på tide at pleje den tørre vinterhud, så du er klar til at komme ud og nyde sol og sommer med bare arme og ben.

Hvad kan du selv gøre for at undgå eller komme af med tør hud?

Uanset om du er genetisk disponeret for tør hud eller blot skal af med den triste ”vinterham”, så får du her et par nemme råd til en god start på smuk sommerhud.

Hvad er tør hud?

Tør hud, der også kaldes Xerosis cutis, er en hudtilstand og ikke nødvendigvis en hudsygdom. Ofte er tør hud forårsaget af kulde og vind, og opstår derfor primært efterår og vinter. Tør hud ses oftere hos ældre mennesker.
Den tørre hud ses primært på hænder, arme og ben, men også ansigt og især læber rammes.
Den tørre hud er karakteriseret ved skællende hud, der alt efter grad, blive rød, irriteret og kløende.

Hvorfor får vi tør hud?

Der er flere årsager til tør hud.
Dehydrering, overdreven brug af vand og sæbe, soldyrkning og aldring.
Når vi ældes, falder antallet af talgkirtler i vores hud, og vores evne til at holde på fugt i huden nedsættes. Hudens såkaldte ”overhud” er vigtigt for både at holde på hudens fugt, men også som en beskyttende barriere mod udefrakommende belastninger. Sæbe, sol og især vinterens kulde og blæst, virker udtørrende. Den temperaturforskel vi oplever når vi går fra varmt og tørt indeklima, til det kolde udendørs klima, er kraftigt medvirkende til udtørring af huden.
Rent genetisk, kan vi også være disponeret for tør hud og andre hudtilstande.
Andre faktorer der kan spille ind er, allergi, sygdom og indtagelse af medicin.

Hvordan forebygger du tør hud?

Der er selvfølgelig forskel på årsagen til din tørre hud. Er du genetisk disponeret for tør hud, handler det primært om ikke at gøre det værre. Og er det på grund af vejr og vind, så er der også et par simple råd, der kan afhjælpe problemet.
  • Drik rigeligt med vand, da tør hud kan skyldes noget så simpelt som dehydrering! Drik gerne minimum 8 glas dagligt, alt efter aktivitetsniveau.
  • Begræns badning til maks. én gang daglig. Hyppige, lange og varme bade, virker udtørrende på huden.
  • Undgå overdreven brug af sæbe og brug sæbe med en hudvenlig pH-værdi.
  • Dup din hud tør i stedet for at gnide den tør.
  • Smør din hud ind i fugtighedscreme, mens du stadig er nøgen og din hud er lidt fugtig efter badet. Brug uparfumeret hudlotion, gerne med fugtighedsbevarende stoffer.
  • Creme med køleskabstemperatur siges at berolige huden.
  • Gå med let og luftigt tøj, så huden får lidt luft og ikke irriteres yderligere af stramt tøj og syntetiske materialer.
  • Undgå for meget sol. Sol i moderater mængder, er sundt, men overdreven soldyrkning, ødelægger huden og dens forsvar.
  • Undgå at indeklimaet bliver for tørt. Dette er specielt et problem om vinteren, hvor vi fyrer godt op indendørs. Selv om det er koldt ude, er det stadig en god idé at lufte ud et par minutter. Skru’ også ned for varmen om natten, så du ikke sover for varmt og tørt.

Behandling af tør hud?

Tør hud kan afhjælpes eller heles med en genopbyggende lotion eller creme, der påsmøres minimum to gange dagligt.
Tea Tree Oil har vist sig effektiv ved tør hud.
Nova TTO Lotion indeholder 4,99% Tea Tree Oil, A- og E-vitamin. Lotionen genopbygger hudens fugtighed, så den bliver blød, smidig og mere modstandsdygtig. Tea Tree Oil virker også både kølende og kløestillende. Lotionen trænger hurtigt ind i huden og er ikke fedtende på hud og tøj.
Indholdsstofferne i Nova TTO Lotion er nøje udvalgt, da Tea Tree Oil virker som en naturlig antioxidant for huden. A-vitamin beroliger irriteret hud, fjerner døde hudceller samt blødgør og normaliserer huden. E-vitamin virker ligeledes som antioxidant for huden ved at beskytte huden mod frie radikaler. Derudover virker E-vitamin blødgørende, cellefornyende og beroligende for huden. Desuden mindsker E-vitamin risikoen for oxidering af Tea Tree Oil i produkterne.
Anvendes dagligt efter behov. Er særdeles velegnet efter solbadning, hårfjerning, barbering, kontakt med brændenælder og mindre hudafskrabninger. Effektiv ved tør hud, revner og sprækker på hænder og fødder.
Anvend også en mild sæbe, både til afvask af ansigt og krop. Nova TTO Sæbefri vask med Tea Tree Oil efterlader huden ren, frisk og blød. Den er specielt velegnet til tør, sart og irriteret hud, samt hvor der er brug for hyppig vask. Den er fri for sulfater og skummer derfor ikke som almindelig sæbe. Brug Sæbefri vask til god håndhygiejne i køkkenet, kropsvask, intimhygiejne eller som make-up fjerner i ansigtet. Indeholder 4,99% Tea Tree Oil og E-vitamin.
Anvendes dagligt på let fugtet hud, hvor den masseres godt ind. Vaskes af med vand. Sæbefri vask virker IKKE udtørrende.
Hvis den tørre hud er alvorlig og meget generende, bør man selvfølgelig konsultere en læge eller anden professionel behandler.
Gode fedtstoffer i kosten, eller som kosttilskud, har også vist sig at være gode ved tør hud.
Nova-TTO-lotion-250ml-800
Nova-TTO-hyppig vask af hænder
NOVA-TTO- Tea Tree Oil