Sådan får i en nemmere overgang fra ferie til skole

Skolestarten nærmer sig med hastige skridt. For nogle er det for allerførste gang, for andre venter der et glædeligt gensyn med skolekammeraterne.

Overgangen fra ferie til skolestart kan dog være prøvende – den følelse kender vi jo selv når arbejdet kalder efter en velfortjent pause. Man kan dog gøre overgangen nemmere for sine børn ved at forbedrede dem og komme ind i gode vaner op mod skolestarten.

Snak med dit barn om hvad der skal ske

Først og fremmest kan man med stor fordel snakke med sine børn om hvordan skolestarten kommer til at foregå. Hvad kan de forvente, hvad er der af nyt (fx lokaler, lærere og fag) og hvordan er det at være skolebarn i det næste klassetrin? Både de små poder, for hvem skolestarten er et helt nyt kapitel, og de større børn kan have brug for at snakke om den kommende skolestart.

Trygge rammer

Børn har brug for rammer og forudsigelighed – blandt mange andre ting. Men når det kommer til skolestart, er det vigtigt der er sat et skema op for mere end undervisningen. Det giver fx god mening at have en plan klar for hvornår og hvem der henter og bringer og et fast tidspunkt for det. Det giver ro og tryghed for barnet at vide hvordan deres skoledag skal foregår og hvad de kan forvente.

Søvn

Vi har alle brug for god og rigelig søvn – og det gælder i særdeleshed i skolealderen og omkring skolestart hvor børnene har brug for energi og overskud.

For mange af os er sengetiderne lidt mere løse i ferierne, da vi kan sove længe dagen efter. Brug dog gerne den sidste ferieuge til at få børnene tilbage i vanen med faste sengetider ved at komme i seng i fornuftig tid og starte dagen efter mens det stadig er morgen. Hvis de har fået for vane at komme i seng 1-2 timer efter normal sengetid, så kan man for hver dag putte dem lidt tidligere og få dem op lidt tidligere dagen efter, så man til skolestart er inde i vanen med en god, stabil sengetid og opstart på dagen.

På den måde er det ikke lige så hårdt at starte skole igen fordi man er frisk og klar til den tidlige morgenstart.

Så meget søvn har dit barn egentlig behov for:

5-8 år: 10,5-11 timer

9 år: 10-11 timer

10 år: 10-10,5 timer

11-12 år: 10 timer

13-14 år: 9,5-10 timer

15 år: 9-9,5 timer

16-18 år: 9 timer

Der er stor forskel på børn så brug dette som vejledende søvnbehov – nogle børn har brug for mere søvn end andre og du kender dit barn bedst.

Nærende kost

Børns hjerner og kroppe har også behov for en sund og nærende kost for at have energi, udvikle sig og fungere optimalt. Derfor giver det god mening at sørge for at madplanen indeholder fuldkorn, sunde fedtsyrer, protein samt grøntsager og frugt (læs også mere om den gode madpakke med råd fra kostkonsulent Birgitte Flensholt her).

Særligt de sunde, flerumættede fedtsyrer har betydning for vores hjernefunktion og derfor giver det god mening at inkludere dem i kosten. Fedtsyrerne vi oftest er i underskud af, er omega-3-fedtsyrerne fra fisk eller fiskeolie som blandt andet kan findes i kosttilskuddet Equazen. Den fås også i børnevenlige varianter, så det er nemt at supplere kosten med den unikke sammensætning af fedtsyrer. Lær Equazen bedre at kende her!

Med disse råd til en nemmere skolestart vil vi ønske jer en rigtig god start på det nye skoleår!

Scroll to Top