Sådan understøtter du dit barns gode skolestart gennem kosten

Skolestart – endelig. Skolestart ser de fleste børn frem til med længsel. Det er med store forventninger, drømme og nysgerrighed, specielt for de mindste, som med ét bliver skolebørn. Det er dog også en stor omvæltning at skulle starte i skole (igen), det kræver både energi og overskud af barnet. Her får du konkrete tips fra kostkonsulent Birgitte Flensholt til, hvordan du kan give dit barn en god skolestart gennem kosten. Den gode start på skoleåret starter nemlig derhjemme ved køkkenbordet og går gennem maven.

Mad, energi og koncentration

Dit barns kost har en stor betydning for deres udvikling, koncentration og energiniveau skoledagen igennem. At komme fra en hverdag med leg og afslappede feriedage med familien til at skulle sidde stille, fokusere og lege med bogstaver og tal er en stor ændring. Det kræver energi – den rigtige slags – både i og udenfor skolen.

“Mad er brændstof til krop og hjerne. Morgenmad er vigtigt hver dag. Kniber det med at spise nok, så er det en god idé, at der er mad til 10 pausen. Plus til frokostpausen og til en eftermiddagspause. Gør det enkelt og mundret.”

Næring

“God næring er fuldkorn (ikke nødvendigvis kerner), sundt fedt fra f.eks. fiskepålæg, oliven, avocado, nødder, kerner og frø, gode proteiner fra pålæg som fisk, magert kød, æg, hummus mm. og grøntsager og frugt.

Børn spiser mere, hvis grøntsagerne er skåret ud i mundrette stykker. Det samme gælder frugt. Lav en god sikker dressing i en lille tætsluttende bøtte. Det frister til flere grøntsager.”

Birgitte’s madforslag:

Til 10-pausen og eftermiddagspausen

½-1 bolle med pålæg + udskåret frugt og grønt + 5 mandler/græskarkerner/nødder

6 forslag til frokostpausen

  • rugbrød med pålæg – vælg det sikre, som du ved fungerer + udskårne grøntsager.
  • sandwichbrød eller klapper med f.eks. tunsalat, æggesalat, røget laks, skinke og ost + udskårne grøntsager
  • pastasalat med grøntsager og kød, fisk eller æg
  • fiskefrikadeller, kødfrikadeller eller spyd med laks eller kylling + udskårne grøntsager + en dressing til at dyppe i. Dertil rugbrød eller et groft flutes.
  • wraps eller pandekager rullet med pålæg og grønt.
  • en rest aftensmad og udskårne grøntsager

Madkasse

“Vælg en god og rummelig madkasse, gerne med ekstra små bokse. Der er mange forskellige på markedet. Det er vigtigt, at de er enkle at åbne og overskuelige. Er barnet glad for en salat eller en middagsrest, så vælg én, der er egnet til det.”

Indpakning

“Gør det enkelt og overskueligt. Mange sølvpapirspakker er uoverskueligt. Det samme er pakker i klæbende film. Tænk bæredygtigt. Det kan være besværligt i starten, men find ud af, hvad der virker. Lad barnet deltage aktivt i at lave madpakkerne.

Husk drikkedunk med vand – hver dag.

Velbekomme.”

Fisk, børn og læring

Fisk og de sunde fiskeolier, som de indeholder, giver god næring til skoledagen. Faktisk viser ny dansk forskning, at de fede fisk som fx laks og makrel kan styrke børns hjerner (Teisen et al., 2020). I undersøgelsen klarede de fiskespisende børn sig bedre kognitive tests, især i koncentrationstests og komplekse opgaver. Alt peger på, at det er på grund af fiskens indhold af omega-3-fedtsyrer.

De samme fordele fra fisken kan derfor også fås i en fiskeoliekapsel. Fiskeolie i den rigtige sammensætning og koncentration er nemlig også påvist at styrke barnets evne til at lære nyt og bearbejde indtryk.

Faktisk viser en undersøgelse fra Sverige med helt almindelige skolebørn, at en supplering af kosten med omega-3 og omega-6-fedtsyrer, giver en markant forbedring af læseforståelsen og læseevnen (Johnson et al, 2016).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”alert-info” icon_fontawesome=”fas fa-fish”]

LOGOS-undersøgelsen

I undersøgelsen fik børnene først testet deres læseforståelse og læseevne, hvorefter halvdelen af børnene gennem tre måneder supplerede deres sædvanlige kost med et dagligt tilskud omega-3 og omega-6-fedtsyrer i kapsler (Equazen eye q). De øvrige børn supplerede i samme periode deres kost med kapsler med en neutral olie – selvfølgelig uden at vide, at det var „snydeolie”.

Den opfølgende læsetest viste, at børnene i omega-3/omega-6-gruppen havde forbedret både deres læsehastighed og deres oplæsning (fonologiske evne) markant i forhold til kontrolgruppen.

I undersøgelsens 2. del tog alle børnene omega-3/omega-6-tilskud i tre måneder – og igen viste den opfølgende læsetest, at tilskuddet havde gjort gavn. I den tidligere placebo-gruppe var forbedringen mest markant, men også i gruppen, der havde taget tilskud gennem alle seks måneder, kunne forskerne registrere yderligere fremgang.

– ”Efter blot 3 måneder kunne vi se, at de elever, som fik aktiv-kapsler, forbedrede deres læsefærdigheder. Undersøgelsen indikerer, at skolebørn kan have godt af kosttilskud med omega-3 og omega-6 efter en nøje afmålt recept”, konstaterer lederen af forskningsprojektet, overlæge på universitetets neuropsykiatriske centers enhed for børnepsykiatri, Mats Johnson.

Ethvert barn har brug for essentielle fedtsyrer i deres udvikling og for hjernens, synets og hjertets normale funktion. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion og et normalt syn, mens EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige funktion opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA.[/vc_message][vc_column_text]

Siger dit barn nej tak til fisk?

Selvom børnene har godt af fisk, så har man som forælder desværre nok oplevet, at fisk ikke altid står højest på børns ønskeliste når det kommer til madpakken eller aftensmaden.

Faktisk får hele 9 ud af 10 børn og unge ikke får nok fisk og de sunde fiskeolier de indeholder (DTU Fødevareinstuttet, 2019).

Så hvis dit barns begejstring for fisk er lige så lille som deres lyst til at rydde op på deres værelse, så er du langt fra alene. På trods af, at vi ved, hvor vigtigt det er for især børn og unges udvikling og hjerner, så er det ikke altid en simpel opgave.

Læs her, hvordan du kan tilfredsstille kræsne børn med sund kost.

Hvis dit barn ikke er fan af fisk, eller blot ikke får spist nok kan et tilskud af fiskeolie være en måde at få deres behov for essentielle fedtsyrer dækket. Du bør dog huske, at der er forskel på fiskeolie. eye q fiskeolie er unikt sammensat, med et højt indhold af EPA i forhold til DHA og GLA, og er også den fiskeolie, som er anvendt i det LOGOS-studiet.

Fiskeolie kan i dag fås både som tyggekapsel med jordbær, synkekapsel, eller flydende her.

Får dit barn fisk nok?

Følg os på Facebook og Instagram og få inspiration til mere fisk i hverdagen!

Referencer:

Teisen, M., Vuholm, S., Niclasen, J. & Aristizabal-Henao, J., Stark, K., Geertsen, S., Damsgaard, C. og Lauritzen, L., 2020. Effects of oily fish intake on cognitive and socioemotional function in healthy 8–9-year-old children: the FiSK Junior randomized trial. American Journal of Clinical Nutrition. 112(1) doi: 10.1093/ajcn/nqaa050.

DTU Fødevareinstituttet, 2019. Danske børns fiskeindtag, april.

Johnson M., Fransson G., Ostlund S., Areskoug B., Gillberg C, 2016. Omega 3/6 fatty acids for reading in children: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial in 9-year old mainstream schoolchildren in Sweden. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 2016.

Scroll to Top