Klar til skolestart

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Uden mad og drikke, duer helten ikke!

Der er noget om snakken, for uden en god robust madpakke, kan en dag fuld af bogstaver og tal, behov for koncentration og evne til at sidde stille, være en udfordring for mange børn og unge.

Kost har stor betydning for vores generelle sundhed og specielt børn, har brug for en god næringsrig kost, så de kan udvikle sig optimalt.

 

Hvad skal en madpakke indeholde?

En sund madpakke bør indeholder 6 grundelementer:
>Grøntsager – kan være en udfordring, men prøv med de klassiske ”søde” grøntsager som gulerods-, peberfrugt- og agurkestave, ærter, snack-peber, babymajs og cherrytomater.
Børn 4-10 år bør spise mellem 300-500 gram frugt og grønt om dagen, mens børn og unge over 10 år bør spise 600 gram frugt og grønt om dagen. 300 af de 600 gram frugt og grønt, bør være grønsager, gerne grove typer som kål, rodfrugter og bønner.
> Brød – som rugbrød eller fuldkornsbrød, hvor der er godt med fibre (gerne 6gr/100gr brød), giver et stabilt blodsukker og en god og holdbar mæthedsfornemmelse.
> Pålæg – æg, kød og ost.
> Fisk – kan være lidt tricky for mange børn, men hjemmelavede fiskefrikadeller og makrel i tomat er et hit hos mange.
Fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som selen, jod, D-vitamin, og omega-3 fedtsyrer. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn og unge skal spise to hovedmåltider med fisk plus fisk til frokost ind i mellem.
På grund af mulig indhold af kviksølv, anbefaler Fødevarestyrelsen ikke at børn i alderen 3-14 år spiser store rovfisk som rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun. Dåsetun har dog typisk et lavt indhold af kviksølv. Børn mellem 3-14 år anbefales dog stadig højest at spise 1 almindelig dåsetun om ugen, dog ikke dåser af hvid tun eller albacoretun.
Børn under 3 år anbefales slet ikke at spise de store rovfisk og heller ikke tun på dåse. Dette hænger sammen med den enorme udvikling barnets hjerne går igennem i de første 3 leveår.
> Sødt – er godt, når det er sundt!
Seks ud af 10 børn og unge spiser for meget sukker.
Ifølge anbefalingerne bør maks. op til 10 % af madens samlede energi komme fra sukker, uden at kosten af den grund kan kaldes usund. Denne mængde svarer til maks. 30 gram sukker om dagen for et børnehavebarn. Skolebørn 45-55 gram, og unge 55-65 gram sukker. Til sammenligning er der ca. 15 gram sukker på en spiseske med top og 50 gram sukker i ½ liter sodavand.
Børn skal ikke have slik, kiks og frugt-yoghurt med i madpakken. Brug frisk frugt, tørret frugt og frugtstænger. Eller en lille håndfuld nødder med lidt mørk chokolade (uden tilsat sukker).
Sukker bør indtages med måde.
> Drikkevarer – vand, vand og vand! Søde drikke som sodavand, saftevand, vitaminvand og energi-drikke har intet at gøre i et barns madpakke.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hvordan gør man madpakken spændende?

Travle hverdage kan være ensbetydende med kedelige madpakker eller ”købemad” fra skole cafeteriet, der ikke altid byder på det sundeste udvalg.
Rester – Hvis I har en hektisk morgen, så forbered næste dags madpakker i forbindelse med aftensmaden, når maden allerede står på bordet. Børnene kan herved selv være med til at tilberede madpakken.
Samvær – Forsøg at handle ind sammen. På denne måde kan børnene være medbestemmende og har dermed ingen undskyldning for ikke at spise maden. Hvis der er mulighed for at lave mad sammen, kan børnene være med til at tilsætte ingredienser, lære om farver, smag og konsistens og komme med input – alt sammen noget der udvikler interessen for et sundt måltid, samvær med familie og måske endda eliminere en eventuel kræsenhed.
Variation – en madpakke behøver ikke nødvendigvis altid at være varieret, for mange børn kan godt lide at spise det samme. Det er dog en god idé, at introducere nye fødemener ind imellem, så børnene på sigt lærer at spise varieret og ikke bliver kræsne.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tilskud til kosten?

Specielt hvis man har kræsne børn, kan man blive i tvivl om de får nok næring i den daglige kost.
Stort fokus er der på sunde fedtsyrer, der har stor betydning for både børn og voksne.
Der finde talrige studier på de sunde fedtsyres indflydelse på kroppen og hjernen.

 

Vidste du at… cirka 60% af hjernens tørvægt (vandet fratrukket) består af fedt og heraf udgør cirka 20% essentielle flerumættede fedtsyrer

 

Et *studie fra 2013 viser en signifikant forskel på udvikling af et barn’s tegnefærdigheder ved indtagelse af Equazen eye q fiskeolie kapsler, i sammenligning med placebo.
409 almindelige børn i aldersgruppen 3-13 år deltog i undersøgelsen.
1.fase: Deltagere fik enten 6 Equazen eye q kapsler (558mg EPA og 174mg DHA) eller placebo pr. skoledag i en periode på 20 uger.
2.fase: Efter de 20 uger blev placebo deltagerne faset over til Equazen eye q kaspler.
Børnenes ”non-verbal” udviklingsmæssige niveau blev vurderet via ”Draw-a-Person”-metoden, i begyndelsen af studiet samt efter de 40 uger.
Den gruppe som allerede i første fase fik Equazen eye q fiskeolie, viste store forbedringer i detaljerne på de personer de tegnede. Placebo gruppen viste ligeledes signifikante forbedringer af deres tegnefærdigheder, efter fase 2 hvor de startede på fiskeolie, sammenlignet med fase 1 hvor de fik placebo.
Det var primært detaljer og forhold mellem de forskellige kropsdele, hvor man fandt en betydelig udvikling.
*Effects of fish oil supplementation on learning and behavior of children from Australian Indigenous remote community schools. ”Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acid. June 2013”.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”5473″ img_size=”600×228″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5030″ img_size=”350×350″ onclick=”custom_link” link=”https://novasel.dk/portfolio-post/eyeq/#1436944584245-2f2466c1-c41f”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Equazen eye q fiskeolie er en bæredygtig fiskeolie.
Bæredygtigt fiskeri betyder at der ikke overfiskes og at fiskeriet ikke påvirker havbunden negativt, miljøkrav overholdes og der passes generelt på miljøet.
Eye q består af sardiner og ansjoser. Da disse små fisk ligger først i fødekæden, er risikoen for ophobning af urenheder, som tungmetaller og pesticider i fiskene, minimal.
Kvalitet af fisk, opbevaring og fremstilling af det færdige produkt er i top, og sammen med en meget avanceret fremstillingsproces, har du i eye q, en ren og naturlig fiskeolie der bevarer de naturlige fedtsyrer (triglycerider) bedst muligt.
Alle produkter analyseres for tungmetaller, dioxiner, PCB mm, i henhold til gældende lovgivning.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5011″ img_size=”600×350″][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top