Jul uden ekstra sul

De fleste af os glæder os til julens traditioner og til at tage hul på et nyt og spændende år. Men julen er fuld af fristelser…og kan man virkelig både have en sund OG sjov jul?

Julen byder på masser af samvær med familie og venner og vi er omgivet af alverdens lækkerier der serveres undervejs.

Hvis du allerede nu får stress ved tanken om juleindkøb, madlavning, julefrokoster – angst for de ekstra kilo der har tendens til at sætte sig, udmattelsen, tømmermænd og andre “bivirkninger” højtiden kan resultere i, så husk lige, at du selv bestemmer hvor meget du vil deltage både med hensyn til festligheder og økonomi. Mådehold er ren magi!

Med bare lidt selvkontrol, behøver kostomlægning og vægttab ikke at lægge øverst på listen af nytårsfortsætter.

eye-q-Produkt-Banner
Tips til sund jul og nytår
Du kan sagtens nyde julegodter, dessert og alkohol uden skyldfølelse, hvis blot du praktisere mådehold.
Gå til den nogle dage og hold lidt igen de næste. Gå efter mindre portioner, så der er plads til at smage det hele uden fornemmelse af overspisning og utilpashed. Beslut dig for, hvad du vil. Vil du skeje ud med alkohol, så skær ned på sukkeret – og omvendt. Kombinationen af alkohol og sukker bliver du nemlig dårlig af.
Vælg i stedet at tilberede julemaden med gode råvarer! Gå efter lidt, men godt! Vælg ande- og flæskesteg med mindre fedt, chokolade med højt chokoladeindhold, spis mindre portioner, og husk at julen byder også på masser af frugt og grønt som æbler, appelsiner, mandariner, rødkål og nødder – det er der du henter gode fibre, næringsstoffer og fedtsyrer.
Vælg gode råvarer
Helt at undgå julefristelserne er en dårlig idé…og kedeligt både for dig og dine omgivelser. Vi spiser jo ikke kun for at blive mætte. Vi ”fodre” vores sociale og kulturelle arv, når vi spiser risengrød, ris a la mande, julebag og andre lækkerier, der hører den danske jul til. Hvis vi helt undgår de ting vi egentlig har lyst til, vil de ofte skabe en negativ modreaktion, på et eller andet tidspunkt.
For meget sukker?
Æbleskiver, marcipansnitter, nougat og småkager… ikke nemt at sige nej, vel? Og det er jo kun jul en gang om året.
Vær ekstra tilbageholdende dagen efter et sukkerorgie.
Vi udskiller ekstra meget insulin, når vi indtager meget sukker, og det får kroppens celler til at optage sukkeret hurtigt. Dit blodsukker falder, og du begynder at føle dig utilpas – og får lyst til mere sukker = ond cirkel!
Tag dig en ”sukkerfri” dag, så dit blodsukker stabiliseres igen.
Spis en proteinrig kost med gode fedtstoffer – gerne med tilskud af eye q, så du føler dig behagelig mæt og ikke begynder at trænge til sødt.
Grøntsagsjuice med spinat, broccoli og gulerødder, eller en smoothie med mørke bær som jordbær, blåbær og skovbær, der har et lavt sukkerindhold, kan gøre underværker. Tag en dag med nødder og mandler i stedet for slik og småkager.
15eye-q-360-960x960
For meget fedt
Fedt og ofte mættet fedt, er svært at undgå når man nyder en traditionel dansk jul.
Igen skal du finde en balance. Spis grøntsager, fisk og magert kød som kylling eller kalkun, dagen efter en ”fedtfest”. Tilskud af mælkesyrebakterier kan også være gavnligt
For meget alkohol
Haps, haps, haps – nu skal vi ha’ snaps.
Dansk jul er ensbetydende med alkohol i rigelige mængder!
Der er gløgg og snaps til silden, vin til flæskestegen og en lille en til kaffen. Drik vand Alkohol, sort te og kaffe virker dehydrerende, hvilket øger risikoen for tømmermænd. Drik mindst 1 glas vand for hver genstand alkohol. Drik også altid et glas vand før måltiderne. Det giver fylde og hjælper din fordøjelse.
Tømmermænd
Gå en lang tur, så du får masser af frisk luft, men hold ellers kroppen i ro. Den skal have ro til at restituere og må ikke blive overanstrengt.
Og nej, du skal ikke drikke cola! Du laver en frugtsmoothie kværnet med is, citron og lime og tilsætter 1 spsk flydende eye q.
Spis et stykke ristet groft rugbrød med laks eller avocado, banan eller æg, der giver hjernen ny energi med masse af vitaminer og mineraler.
Gå aldrig til fest på total tom mave – sørg for at indtage noget godt protein inden du sætter dig til det store festbord. Spis et hårdkogt æg eller knækbrød med pålæg, inden du går hjemmefra. Så bliver det nemmere at sige nej til den ekstra portion. Du kan eventuelt lave dig en protein-smoothie lige før du tager af sted til festlighederne. På denne måde er der en langt mindre risiko for at du overspiser. Tilsæt 1-2 tsk flydende eye q olie til din smoothie, så du får en perfekt balance af de gavnlige fedtsyrer, EPA og DHA.
Denne opskrift er ganske simpel og han nemt laves inden du tager afsted til den store julefrokost.
>200 gram friske eller frosne bær – gerne blandede bær
>1 moden banan (kan også være frossen)
>1 avocado
>2 håndfulde (gerne økologiske) spinatblade
>Lidt mandel,- ris- eller sojamælk til ønsket konsistens opnås
>1 – 2 tsk. *eye q flydende fiskeolie
>Evt. isterninger
Blend alle ingredienser og server eventuelt med lidt friske jordbær. Kan nydes på alle tidspunkter af dagen.
*eye q flydende består af solsikkeolie (omega-9), kirunalolie (sardiner og ansjoser), kæmpenatlysolie, tocopherolrig ekstrakt (antioxidant), naturlig citronolie – og naturlig citronaroma.
Tilsæt gerne mere grønt, for de gode næringsstoffer og gerne chia- eller hørfrø, så du virkelig får et skud af de essentielle fedtsyrer.
eyeq_smoothie
Fysisk aktivitet – gå- og løbeture er ren velvære og er en dejlig måde, at nyde naturen og hinandens selskab. Tag en ekstra dansetur rundt om juletræet, og er vi heldige at få en hvid jul, så frem med kælk og skøjter, nyd at skovle sne, velvidende at det er god motion.
Husk at for meget julemad den ene dag er ikke ensbetydende med dobbelt så meget træning den næste dag. Fordobler du træningen, kan du både overtræne og stresse dig selv. Sæt i stedet tiden op med 10-20min. Er du f.eks. vant til at løbe 20 minutter, så øg til 30 minutter.
Søvn
God søvn er undervurderet! Flere og flere studier peger på vigtigheden af en god, uforstyrret søvn, både for vores fysiske og psykiske velbefindende.
De kommende julefester kan gå hårdt ud over søvnbehovet og det er svært at indhente de manglende timer.
Prøv at drikke te frem for kaffe. Kaffe indeholder mere koffein, og det kan give uro i kroppen. Kaffe er også med til at gøre dit blodsukker ustabilt. Den opkvikkende effekt ryger hurtigt og giver dig lyst til noget sødt. Hold dig fra cola, der har samme virkning.
Husk også at du ikke behøver at være den, der lukker festen – hver gang.
I den sidste ende er det ikke maden vi spiser og måden vi vælger at leve på, mellem jul og nytår, der giver problemer. Det er det vi fylder på mellem nytår og jul. Har vi styr på den daglige kost og motion, så er der fint plads til fest og sjov!

 

God Jul og Godt Nytår!