DHA og AA – De vigtigste fedtsyrer for foster- og spædbørnsudvikling

God og næringsrig kost er vigtigt gennem hele livet, men ernæringseksperter er enige om, at det for kvinder, er vigtigt, at fokuserer ekstra meget på kosten før og under graviditet, samt under amning. Kostens sammensætning for gravide, har beviseligt en væsentlig betydning for både mor men også barnets udvikling og senere sundhedsmæssige tilstand.

Vidste du niveauet af DHA er generelt lavere hos nyfødte, som er f.eks. nummer to eller tre i søskendeflokken, end hos den førstefødte?3

Som gravid skal du være opmærksom på, at få en varieret kost med en god næring – herunder fisk, som fremmer fosterets og det nyfødte barns vækst og udvikling. Fødevarestyrelsen og Fødevaremyndighederne i både Europa og USA anbefaler bl.a., at gravide skal have et højt indtag af fisk. Deres anbefalinger lyder på fisk mindst to gange om ugen og helst fede fisk som sild, laks og makrel. Det er nemlig Fødevarestyrelsens vurdering, at der ernæringsmæssigt er flere fordele ved at spise frisk fisk end ulemper. Visse fisk, som eks. rovfisk skal man dog være varsom med, når man er gravid og ammer, da de kan indeholde større mængder gift og tungmetaller end andre fisk. Herudover skal man være opmærksom på, at opdrættet fisk kan indeholde færre flerumættede fedtsyrer end vilde fisk.

Der er særligt fokus på indholdet af omega-3-fedtsyren DHA i produktet mumomega®, fordi moderens indtag af docosahexaensyre (DHA) bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fostret og hos spædbørn, der ammes.

mumomega® er udvundet af små tun, som har et naturligt højt indhold af DHA. DHA fedtsyrerne i mumomega® er naturlige triglycerider og har samme struktur som langkædet omega-3-fedtsyrer i naturlige fisk.

mumomega® testes løbende for eventuelle rester af tungmetaller og pesticider, i henhold til gældende lovgivning.

Flerumættede fedtsyrer, specielt omega-3 fedtsyren DHA (Docosahexaensyre) og omega-6 fedtsyren AA (Arachidonic acid), spiller en unik rolle under og efter graviditet.

Adskillige forskningsrapporter viser, at begge fedtsyrer er vigtige som byggesten i cellerne, når fostrets hjerne og øjne udvikles. Mere end 20% af hjernen i tørvægt og 30% af øjets nethinde består primært af DHA og AA. DHA og AA er ligeledes en vigtig del af cellemembranerne. Ligeledes har fedtsyrerne også betydning for, at cellevæggene bliver smidige, så væske og salte let kan passere ind og ud af cellerne. Netop det høje indhold af fedtsyrerne DHA og AA i nervecellerne, specielt i hjernen, betyder at et indtag af disse fedtsyrer i graviditeten og amme-perioden, er afgørende for barnets optimale.

Forskning viser endvidere, at DHA og AA er specielt vigtige under de sidste 3 måneder af graviditeten, hvor fosterets hjerne gennemgår en stor vækst. Behovet for tilførelse af både DHA og AA ser ud til, at fortsætte med at være specielt højt, de første 18-24 måneder af livet.

Til trods for denne store viden, viser flere studier, at mange gravide og ammende kvinder ofte får for lidt flerumættede fedtsyrer, hvilket kan få konsekvenser for både mor og barn.

I et stort britisk studie, hvor man fulgte 7400 børn i alderen 15 – 18 måneder viste, at børn som via deres mor fik et fast tilskud af fedtsyrer, havde en tydelig bedre udvikling, sammenlignet med børn hvis mødre ikke havde indtaget tilskud af flerumættede fedtsyrer.

At et lavt indtag af de rette og nødvendige fedtsyrer påvirker både mor og barn, er egentlig helt naturligt. De fedtsyrer som fostret har brug for i sin udvikling, hentes nemlig fra moderen og i mange tilfælde fra hendes hjerne, som ”udvandes” på de vigtige fedtsyrer DHA (omega 3) samt AA (omega 6). Flere undersøgelser har vist, at en kvindes hjerne kan ”krympe” op til 5% i volumen under graviditet og i forbindelse med amning på grund af fedtsyreovergangen til fostret og det nyfødte barn. Skønsmæssigt taber moderen 50-80mg fedtsyre dagligt ved amning. Det tager cirka 26 uger for moderen efter fødsel og amning, at komme op på et ”normalt” fedtsyreniveau igen.

Nyfødtes niveau af essentielle fedtsyrer kan forbedres med et tilskud under graviditet. Da omega-3 og omega-6 ”familierne” konkurrerer om samme metaboliske enzymer[1] ser det ud til at det er bedst at tage et tilskud bestående af både omega-3- og omega-6-fedtsyrer[2].

[2] Hornstra G, Essential fatty acids in mothers and their neonates. Am J Clin Nutr 2000;71:1262S-12629S

[3] AJ ADM, van Houwelingen AC, Hornstra G. Relation between birth order and the maternal and neonatal docosahexaenoic acid statud. Eur J Clin Nutr. 1997;548-553.

[4] Cognitive assessment of children at age 2½ years after maternal fish oil supplementation in pregnancy: a randomised controlled trial. J A Dunstan, K Simmer, G Dixon, S L Prescott[/vc_column_text][vc_column_text][1] Emken EA, Adolf RO, Gulley RM. Dietary linoleic acid influences desaturation and acylation of deuterium-labeled linoleic and linolenic acids in young adult males. Biochim Biophys Acta 1994; 1213:277-88

[1] Hornstra G, Essential fatty acids in mothers and their neonates. Am J Clin Nutr 2000;71:1262S-12629S

3 AJ ADM, van Houwelingen AC, Hornstra G. Relation between birth order and the maternal and neonatal docosahexaenoic acid statud. Eur J Clin Nutr. 1997;548-553.

4 Cognitive assessment of children at age 2½ years after maternal fish oil supplementation in pregnancy: a randomised controlled trial. J A Dunstan, K Simmer, G Dixon, S L Prescott

Scroll to Top