Av – akut ankel-forvridning?

Forvridning eller forstuvning af foden…vi har alle prøvet det.

Over 85% af ankelskader opstår fordi vi træder forkert eller lander forkert ved spring, løb eller i en hurtig vending.

Heldigvis er det ikke altid at der sker alvorlig ledbåndsskade eller knoglebrud, men det kan alligevel være voldsomt ubehageligt og tage uger før smerte og irritation har fortaget sig.

Fakta om ankelskader:
  • Ankelskader opstår efter forvridninger omkring fodleddet og sker typisk under udøvelse af idræt
  • Læsioner af ledbåndene kan give løshed, hvis skaden ikke behandles korrekt
  • Det er vigtigt at give ankelskader ro til at hele
  • Efterfølgende skal man aktivt bevæge leddet og træne musklerne, så man så vidt muligt opnår en normal funktion af foden samt forebygger nye skader

Hvad er en akut ankelskade?

Akut opstået skade af ledbånd og/eller knoglestrukturer i ankelleddet forekommer hyppigt og udgør næsten 10 % af alle de akutte skader, der behandles på skadestuer. Ledbåndsskader i anklen er den hyppigste skade indenfor sport og motion. Ankelleddet består af to led, der gør det muligt at bøje, vride og rotere leddet.
Sammen med muskulaturen i området, stabiliseres leddet af flere ledbånd på både yderside- og inderside af anklen.
Den almindeligste årsag til en akut ankeskade er, at man træder forkert. Derved vrides foden indad, og der kommer et betydeligt stræk på ledbåndene på ydersiden af anklen. Det er mere sjældent at foden vrides udad og opad, med forvridning på indersiden af anklen. Derfor ses skader på ydersidens forreste ledbånd hyppigst.

Hvad er symptomerne på akut ankelskade?

Forvridning af fodleddet kan medføre, at ledbåndet overrives delvist eller komplet. I den akutte fase vil der kunne være en voldsom hævelse relateret til en akut blødning.
Smerterne kan være så voldsomme, at man knapt kan gå på foden. Senere vil man kunne mærke, at fodleddet ikke er stabilt. I dette tilfælde skal man søge læge for nærmere undersøgelse.
Heldigvis er de fleste forvridninger ikke så voldsomme og kan hurtigt lindres på stedet.

Akut behandling af ankelskade – RICE

Akut behandling af en ankelforvridning er helt afgørende for at eliminere efterfølgende gener, uanset om det er en mild eller alvorlig forvridning. På den måde mindskes skaden og den tid det tager, før man er frisk igen, forkortes betydeligt.
De første 48 timer gælder RICE princippet, som er en forkortelse for Rest, Ice, Compression, Elevation.
Det indebærer:
  • R – Hvile / fuldstændig aflastning af benet (Rest/hvile)
  • I – Afkøling/is på ankelen (Ice/afkøling)
  • C – Elastisk bind (Compression/kompressionsbandage)
  • E – Hæve benet højt, dvs. over hjertehøjde (Elevation/hævning)
Man bør bruge elastisk tape i akutfasen. Hvis der ikke er mistanke om brud, fortsætter man RICE-behandlingen hjemme. Man bør benytte krykker, og man bør holde sig i ro de første par dage efter skaden og sidde med foden højt.
Nedkøling med kuldepakninger eller rindende koldt vand fra hanen, gentages, når man kommer hjem og i 20 minutter hver 3.-4. time de første 48 timer.
Efter 24-48 timer anbefales det at begynde at supplere kuldebehandlingen med Perskindol Active Gel. Den lindrer smerter og er god støttebehandling.
Søg læge ved fortsat hævelse efter de 48 timer og overdrevne smerter.
Scroll to Top