Hvordan sikrer man en sund kost – også for kræsne børn?

Hvorfor er det så svært at få børn til at spise deres grøntsager? Er det smagen? Farven? Teksturen? Måske er det fordi vi alle er født med en præference for sødere mad – og med god grund. Sure og bitre madvarer kan forbindes med giftige eller uspiselige stoffer i forhold til sødere madvarer, som generelt bare smager godt og er spiselige. Derfor kan præferencen for sødere madvarer være et medfødt overlevelsesinstinkt. Men som vi bliver ældre begynder vi at lære, hvor gode sunde madvarer er for os og i takt med, at vores smagsløg udvikler sig kan vi begynde at kunne lide, eller i det mindste ville smage mad, som vi tidligere synes var ubehagelig (som rosenkål!).

Her er nogle måder du kan sikre, at dit kræsne barn får en velbalanceret kost, selv når de modvillige mod at spise deres grøntsager!

Tips til at vende aftensmåltidet fra raserianfald til positive spiseoplevelser

  • Hvis de ikke er sultne, så undlad at presse på dem. Det er ikke nemt. Vi vil altid gerne være sikre på, at vores børn spiser nok og godt, men insisteren kan forstærke deres modvilje mod at spise. De begynder måske at hade spisetid helt og aldeles. Hvis de ikke er sultne ved spisetid så prøv og giv dem en mindre portion og vent på at de spørger efter en ekstra portion.
 
  • Vær et godt eksempel omkring mad. Prøv at spise sundt og hav en sund spiserutine. Dine børn efterligner meget af din opførsel, så giv dem et godt eksempel at efterligne.
 
  • Involver børnene i forberedelsen af maden. Hvis de hjælper med forberedelsen, er de mere interesserede i at spise det. På den måde er der ingen overraskelser når de skal spise deres madpakke, hvis i har lavet den sammen!
 
  • Lav mad sjovt. Hvorfor kan kartoffelmos ikke blive serveret som en snemand? Eller ris formet som en stjerne på tallerkenen? Mad kan være sjovt. Tænk på kreative måder at anrette på, som gør maden mere spændende. Bedre endnu, involver dit barn i anretningen!
 
  • Hold dig til rutinerne. Prøv at server alle måltiderne og mellemmåltiderne på samme tid hver dag. På den måde ved dit barn hvornår måltider og snacks serveres, og deres kroppe bliver også vænnet til det.
 
  • Begræns mængden af snacks og læskedrikke. Hvis børn får for mange snacks og læskedrikke i løbet af dagen er de måske ikke særlig sultne til måltiderne. Prøv at reducere mængden af snacks og læskedrikke og måske vil de dermed være mere sultne og mere tilbøjelige til at spise maden på tallerkenen.
 
  • Undgå at afholde dem helt fra bestemte typer mad. Alle vil gerne have, hvad de ikke kan få, og et lille barn er ikke anderledes. Forbyd ikke sukker, begræns i stedet deres indtag af det eller tilbyd et naturligt alternativ. Vær ikke for smart. Vores børn er kløgtige! Prøv ikke at skjule mad de ikke kan lide i andre dele af deres måltid, for hvis de fanger det, er det muligt de bliver mere modvillige.
Scroll to Top