Sund Graviditet – Sund Baby!

Baby på vej?

Vidste du at juli måned er den måned i Danmark, hvor der fødes flest børn? Vidste du også, at indtag af fiskeolie både under og efter graviditet, har indflydelse på udvikling af dit barns hjerne og øjne?

At være gravid er en meget speciel begivenhed for en kvinde – både for sind og krop! Under graviditeten, sker der ændringer i hormonsystem og kredsløb og rent følelsesmæssigt kan det være lidt af en rutsjetur. Ernæringsbehovet ændres under graviditeten og hvad mor indtager, har beviseligt indflydelse på baby.

Sund mad er vigtig under graviditet – både for mor og barn!

Vi ’laver’ børn i oktober
I Danmark sker der flest undfangelser i oktober måned. Rent praktisk kan det være, fordi vi ønsker at gå på barsel i foråret og nyde hele sommerperioden med den lille ny. Eller måske får efterårskulden os til at bruge mere tid under dynen med partneren?  Eller er det mon faktisk frugten af forårets kådhed, hvor safterne stiger, men naturen der blot kræver flere forsøg før der er gevinst? Hvem ved?
Vi ved dog med sikkerhed, at lige så snart vi begynder at planlægge en graviditet, så er det en fordel for både for mor og barn, at fokusere på en optimal kost, tilpasset behovene undervejs.
Sund kost under graviditet
Hvis du ikke allerede spiser sundt og varieret, så kan din graviditet være en god anledning til at lægge dine – og måske hele familiens – kostvaner om.
Den kost, som er tilrådelig for gravide, adskiller sig stort set ikke fra, hvad der er sundt for os alle. Fødevarestyrelsen anbefaler følgende 10 kostråd, vi alle med fordel kan følge.
Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.
Spis frugt og mange grøntsager
Spis mere *fisk
Vælg fuldkorn
Vælg magert kød og kødpålæg
Vælg magre mejeriprodukter
Spis mindre mættet fedt
Spis mad med mindre salt
Spis mindre sukker
Drik vand
Gravid_sund mad
Skal jeg tage vitaminer under min graviditet?
Din kost bør være den største kilde til den næring du og dit barn har brug for under graviditeten, – for optimal sundhed, energi og udvikling. En graviditet er enorm energikrævende og det kan være svært at spise sig til alle nødvendige næringsstoffer, herunder vitaminer, mineraler og fedtsyrer, i optimal mængde.
Sundhedsstyrelsen anbefaler et multivitamin- og mineraltilskud til gravide med fokus på følgende næringsstoffer:
Folsyre – Sundhedsstyrelsen anbefaler at du tager 400 mikrogram folsyre fra du planlægger at blive gravid og til du er 3 måneder henne i graviditeten. Herefter kan du reelt stoppe med at tage folsyre medmindre du er anbefalet andet.
D-vitamin – Alle gravide anbefales at tage 10 mikrogram D-vitamin igennem hele graviditeten. D-vitamin findes i æg, mælkeprodukter og fede fisk. Derudover danner du selv D-vitamin i huden, når huden udsættes for sollys, men i vinterperioden kan mange have et lavt D-vitamin niveau. Kvinder med mørk hud eller kvinder, der går tildækket klædt, har risiko for at udvikler D-vitaminmangel og anbefales at få målt deres D-vitamin-status hos egen læge, for at fastsætte, hvilket tilskud de har brug for.
Jern – Forskning viser at hver femte kvinde udvikler jernmangel i løbet af graviditeten, og derfor anbefales det at gravide tager jerntilskud efter 10. graviditetsuge og indtil efter fødslen. Du har brug for 40-50 mg ferrojern dagligt. Spis masser af mørkegrønne grøntsager! Da man kan få hård mave af visse jerntilskud, bør du spørge en professionel vejleder hvilket jerntilskud der er bedst for dig.
Kalk – Det menes at vi dækker vores daglige behov for kalk ved at drikke eller spise, hvad der svarer til en halv liter mælkeprodukter. Hvis du ikke spiser mælkeprodukter, anbefales det at du tager et kalk-tilskud. Du finder kalk i mørkegrønne grøntsager som grønkål og spinat, grønt drys, nødder, frø og bønner.
Den præcise anbefalede daglige tilførsel er 500 mg kalk for gravide (behovet er størst i 3. trimester).
D-vitamin fremmer optagelsen af kalk. Bør tages sammen med mineralet magnesium.
*Fisk – Flere undersøgelser viser at indtag af fisk og deres gavnlige fedtsyrer, er vigtigt allerede i graviditeten og især de første 2 år af barnets liv. Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk og omega-3 fedtsyrer er først og fremmest vigtige for udviklingen af fosterets og spædbarnets hjerne og synssans. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du som gravid og ammende spiser 200-300 gram fisk om ugen, og at du sørger for at spise både fede og magre fisk. Ud over de gavnlige fedtsyrer, får du også D-vitamin, Jod og Selen fra frisk fisk.
*Gravide og ammende og børn op til 14 år bør ikke spise store rovfisk som sværdfisk, kongemakrel, havaborre, haj, gedde, rokke og store tun – enhver fisk, der indeholder meget kviksølv. Du bør også holde dig fra rå fisk som sushi.
Overvej et dagligt tilskud af fiskeolie/omega-3 fedtsyrer, der er testet for tungmetaller og pesticider i henhold til gældende lovgivning.
mumomega?DHA-rig-fiskeolie-og-kæmpenatlysolie
Fiskeolies gavnlige fedtsyrer
Fisk indeholder fedtsyrer, specielt omega-3 fedtsyren DHA (Docosahexaensyre) og omega-6 fedtsyren AA (Arachidonic acid), spiller en unik rolle både under og efter graviditet. Adskillige forskningsrapporter viser, at begge fedtsyrer er vigtige som byggesten i cellerne, når fostrets hjerne og øjne udvikles. Mere end 20% af hjernen i tørvægt og 30% af øjets nethinde består primært af DHA og AA. DHA og AA er ligeledes en vigtig del af cellemembranerne. Ligeledes har fedtsyrerne også betydning for, at cellevæggene bliver smidige, så væske og salte let kan passere ind og ud af cellerne. Netop det høje indhold af fedtsyrerne DHA og AA i nervecellerne, specielt i hjernen, betyder at et indtag af disse fedtsyrer i graviditeten og amme-perioden, er afgørende for barnets optimale. Forskning viser endvidere, at DHA og AA er specielt vigtige under de sidste 3 måneder af graviditeten, hvor fosterets hjerne gennemgår en stor vækst. Behovet for både DHA og AA ser ud til, at fortsætte med at være specielt højt, de første 18-24 måneder af livet.

Moderens indtag af docosahexaesyre (DHA) bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fosteret og hos spædbørn der ammes. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200mg DHA foruden det anbefalede daglige indtag af omega-3 fedtsyrer for voksne dvs 250ml docosahexaensyre (DHA) og elcosapentaensyre (EPA).

Til trods for denne store viden, viser flere studier, at mange gravide og ammende kvinder ofte får for lidt flerumættede fedtsyrer, hvilket kan få konsekvenser for både mor og barn.
I et stort britisk studie, hvor man fulgte 7400 børn i alderen 15 – 18 måneder viste, at børn som via deres mor fik et fast tilskud af fedtsyrer, havde en tydelig bedre udvikling, sammenlignet med børn hvis mødre ikke havde indtaget tilskud af flerumættede fedtsyrer.
At et lavt indtag af de rette og nødvendige fedtsyrer påvirker både mor og barn, er egentlig helt naturligt. De fedtsyrer som fostret har brug for i sin udvikling, hentes nemlig fra moderen og i mange tilfælde fra hendes hjerne, som ”udvandes” på de vigtige fedtsyrer DHA (omega 3) samt AA (omega 6). Flere undersøgelser har vist, at en kvindes hjerne kan ”krympe” op til 5% i volumen under graviditet og i forbindelse med amning på grund af fedtsyreovergangen til fostret og det nyfødte barn. Skønsmæssigt taber moderen 50-80mg fedtsyre dagligt ved amning. Det tager cirka 26 uger for moderen efter fødsel og amning, at komme op på et ”normalt” fedtsyreniveau igen.
Nyfødtes niveau af essentielle fedtsyrer kan forbedres med et tilskud under graviditet. Da omega 3 og omega 6 ”familierne” konkurrerer om samme metaboliske enzymer ser det ud til at det er bedst at tage et tilskud bestående af både omega 3 og omega 6 fedtsyrer.
mumomega-Produkt-Banner
mumomega® DHA-rig fiskeolie til gravide og ammende
mumomega® er et godt fiskeolie-supplement til kosten og er med til at sikre at gravide og ammende får nok omega-3 fedtsyrer.
Der er særligt fokus på indholdet af omega 3 fedtsyren DHA i produktet mumomega®, fordi moderens indtag af docosahexaensyre (DHA) bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fostret og hos spædbørn, der ammes. mumomega® er udvundet af små tun, som har et naturligt højt indhold af DHA. DHA fedtsyrerne i mumomega® er naturlige triglycerider og har samme struktur som langkædet omega 3 fedtsyrer i naturlige fisk.
Kvaliteten i mumomega® sikres via en avanceret fremstillingsproces og samarbejde med lokale fiskere, så råvare altid er af bedst mulige kvalitet.
mumomega® testes løbende for eventuelle rester af tungmetaller, dioxiner og pesticider, i henhold til gældende lovgivning.
960-x-960-Mumomega
Friend-of-the-Sea-logo1-copy-298x300
IFOS-Logo-250x194