Nej tak til uren hud!

Op mod 80% oplever uren hud eller et eller andet niveau af akne, i perioder af deres liv. For mange er uren hud blot en bums i ny og næ, men de mere alvorlige tilstande, kan være utroligt belastende, både rent kosmetisk, men også mentalt. Især unge mennesker kan føle en reduceret livskvalitet med et nedsat selvværd.

Hvad er uren hud, hvorfor får vi det, og hvad kan vi gøre for at forebygge eller behandle?

En ting er sikkert – du skal ikke finde dig i uren hud!

Hvad er akne og uren hud?

Akne (akne vulgaris) er fællesbetegnelsen for en række hudsymptomer, med betændelse i og omkring en talgkirtel i hudens porer, hvorefter bumser eller hudorme kommer til syne. Akne dækker hele spektret fra hudorme til de mere ubehagelige former og er en meget almindelig hudsygdom. Stort set alle udvikler det i større eller mindre grad på et tidspunkt i livet, især unge tidligt i puberteten. Ofte beskrives de lettere udbrud af uren hud som bumser og de voldsommere udbrud som akne.
Uren hud dækker altså over de problemer, der kan opstå når hudens små talgkirtler, der omgiver de fine hår i ansigtet og på overkroppen, tilstoppes og betændelse dannes. Det er talgkirtlernes opgave at smøre huden, men tilstoppes kirtlerne, opstår en overproduktion af fedt. En hudorm skyldes faktisk en prop-dannelse af overskydende fedt. Hudorme (komedoner) ses som hvide eller sorte prikker i hudens porer, alt efter om de er lukkede eller åbne.
De åbne hudorme er dem der ses som sorte prikker på huden. Den sorte farve er en slags pigment, og altså ikke snavs. Ved en åben hudorm, kan overflødigt hudfedt sive ud og skabe bumser.
De lukkede hudorme er hvide og sværere at se på huden end de sorte.  De dannes af døde hudceller, bakterier og talg, som samler sig inde i porerne, og forhindre hudfedtet i at komme ud.
Teenager_acneskin
Det er en MYTE! at akne smitter!
En del især yngre mennesker tror, at akne smitter. Dette er IKKE rigtigt. Uren hud smitter ikke, hverken fra person til person eller fra et sted på din krop til et andet. En bums i panden kan altså ikke forårsage, at du også får en bums på næsen.

Hvorfor får vi uren hud?

Der er flere årsager til uren hud, men hormonelle forandringer er skyld i langt de fleste udbrud. Overproduktion af fedt i hudens talgkirtler, ses derfor især hos teenagere, hvor huden kan virke fedtet og skinnende. Den fedtede hud skyldes IKKE manglende hygiejne, men et vælg af hormoner der suser rundt.
En del kvinder oplever også udbrud af uren hud under graviditet og i forbindelse med menstruation, hvilket også skyldes hormonelle forandringer.
Forskellige stress-tilstande kan også udløse udbrud af uren hud og udbrud kan ses hos enkelte personer helt op til 50-års alderen. Også personer med sensitivitet overfor luftforurening, samt kulde/varme påvirkning, kan få uren hud.
Arvelige faktorer spiller også en rolle og det er heller ikke lige meget hvad vi spiser og drikker.

Påvirker kosten uren hud?

Der er delte meninger om kost har en indvirkning på uren hud.
Noget tyder på at for mange kulhydrater, som hvidt brød, slik og sodavand, har en negativ indflydelse på uren hud. Der er også studier der peger på at mælkeprodukter kan have indflydelse på udbrud af uren hud og sværhedsgraden heraf.
Sund kost er generelt altid at anbefale!

Har vores livsstil indflydelse på huden?

Stress kan skabe hormonelle forandringer, der som skrevet tidligere, kan medføre hudproblemer.
Sund mad, motion og frisk luft samt en god uforstyrret nattesøvn, anbefales til forebyggelse af uren hud og i øvrigt også tidlig ældning af huden.
Tobak, alkohol og diverse andre stimulanser bør elimineres eller bringes til et minimum. Der skal jo være plads til et godt glas vin, hvis dette bringer livsglæde.
Young teenage girl doing cartwheel in a summer meadow

Giver makeup uren hud?

Der er delte meninger om brugen af makeup og dets indflydelse på uren hud.
Her må man nok spørge kosmetologer, egen læge og andre fagfolk hvad de kan anbefale til den enkeltes hud. Nogle eksperter anbefaler vandbaseret makeup i stedet for oliebaseret makeup. Vigtigt er det dog, at makeup renses af inden du går i seng, så dagens makeup, skidt og støv fra dine omgivelser, vaskes af.

Uren hud under graviditet

Det er ganske almindeligt at kvinder oplever udbrud af uren hud i forbindelse med graviditet. Eventuelle urenheder og andre hudproblemer, vil som reglen forsvinde, når hormonernes balance igen etableres.

Hvordan forebygger og behandler du en uren hud?

Du skal ikke regne med helt at kunne undgå bumser og hudorme, da det nærmest er umuligt.
Men du skal ikke finde dig i uren hud, og med få gode råd, kan du ofte fjerne eller begrænse graden af den urene hud.
 • God søvn
 • Daglig motion (øger blodcirkulationen – også i din hud).
 • Frisk luft
 • Sund kost – undgå for mange kulhydrater/sukker, mælkeprodukter og diverse stimulanser som alkohol, tobak o.lign.
 • Hold huden ren! Vask din hud morgen og aften med en mild sæbe morgen og aften. På denne måde kommer du af med snavs, makeuprester og overskydende fedt. Huden kan ånde og du forhindre porerne i at lukke til. Undgå at skrubbe din hud.
 • Hold din hud fugtig med en god og mild fugtighedscreme. Har du tør hud, vil kroppen automatisk producere mere talg, der kan resultere i flere bumser.
 • Lad din pande være fri for hår, så det ikke hænger ned i ansigtet. Ellers vask dit hår jævnligt med en god og mild shampoo – hårvoks og andre hår-styling produkter kan øge risiko for uren hud.
 • Dup tea tree oil på dine bumser.
 • Brug primært vandbaseret creme og kosmetik.
 • Undgå at trykke og pille i den urene hud. Du kan få grimme sår og ar.
 • Tilskud af næringsstofferne A-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, Zink, Magnesium og fiskeolie (omega-3), har indflydelse på huden.
 • Undgå at udsætte huden for store temperaturudsving. For megen kulde eller overdreven sol og varme, kan forværre en uren hud og give hudskader.
Er der intet der synes at hjælpe, og du føler dig voldsomt generet, så søg hjælp hos en kosmetolog eller din læge.

Naturlig behandling af uren hud

Et naturligt alternativ i kampen mod bumser og uren hud er Tea Tree Oil. Tea Tree Oil anvendes ved at påføre den fortyndede olie direkte på problemet med en vatpind eller et stykke vat. Desuden anbefales det at benytte hudplejeprodukter der indeholder Tea Tree Oil.
Nova TTO er kosmetikprodukter baseret på naturlige råvarer.
Tea Tree Oil kendes på den karakteristiske træduft. Denne duft forsvinder hurtigt efter man har brugt produkterne.
NoveTTO indeholder en 100% naturlig og standardiseret Tea Tree Oil fra Australien. Olien har i snart 100 år været anerkendt for at kunne kontrollere bakterier på huden UDEN at genere hudens egne sunde mikroorganismer. Kun denne specielle olie, fra Melaleuca Alternifolia træer i Australien, har den egenskab.
Alle produkter er tilsat E-vitamin for at mindske risikoen for oxidering af Tea Tree olien i produkterne. E-vitamin virker også som antioxidant for huden ved at beskytte huden mod frie radikaler. Endvidere virker E-vitamin blødgørende, cellefornyende og beroligende for huden.
Alle andre kendte midler som kan kontrollere bakterier på huden har den bivirkning at de også bekæmper hudens sunde mikroflora. Hvis du kun bruger et produkt til at bekæmpe bakterier en gang om ugen eller mindre har det ikke den store betydning. Men har du behov for at bruge produkter, der kan kontrollere bakterier på huden dagligt eller flere gange dagligt så er NOVA TTO produkter dit absolut bedste valg.
NovaTTO Produkterne indeholder ikke parabener.
Hvis du synes lugten af tea tree oil er for kraftig, så bemærk at den hurtig damper af og bliver på ingen måde hængende i din hud.

NovaTTO Rensemousse

Indeholder: 2% Tea Tree Oil, Maccadamia olie og E-vitamin.
NovaTTO Rensemousse er en forfriskende og mild skum, der nænsomt og effektivt renser ansigtshuden for snavs og makeup uden at virke udtørrende. Rensemoussen kan bruges af alle hudtyper, men er specielt velegnet til daglig brug ved uren hud.
Tea Tree Oil: Virker som en naturlig antioxidant for huden.
Macadamia olie: Virker blødgørende og fugtbevarende for huden.
E-vitamin: Mindsker risikoen for oxidering af Tea Tree Oil i produkterne. E-vitamin virker ligeledes som antioxidant for huden ved at beskytte huden mod frie radikaler. Derudover virker E-vitamin blødgørende, cellefornyende og beroligende for huden.
Anvendelse: Tryk 1-2 gange på pumpen. Skummen masseres rundt på en let fugtet ansigtshud og hals. Skylles af med rigeligt lunkent vand. Afslut med Nova TTO Skin Tonic og Nova TTO Let Dagcreme.
Rensemousse-960-x-960
NOVA-TTO- Tea Tree Oil