National Luse-dag

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

31. januar er døbt National Lusedag.

Det er dagen, hvor vi i fællesskab kan komme hovedlus til livs, hvis vi alle kæmmer håret og igangsætter behandling, skulle man finde de små kravl.

Alle kan få lus, men det er oftest hos de yngre børn i alderen 3-10 år, vi finder dem. Yngre børn leger på en måde, der bringer dem i tættere kontakt med hinanden, og lusene kan derfor nemmere smitte. Det er altså en skrøne at hovedlus kun findes i snavset hår og man skal ikke være flov!

Har man lus skal man behandle og lade sine tætte omgivelser, venner og familie det vide, så de også kan tjekke for lus.

Forebyggelse og behandling? Læs med her…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Forebyggelse!

Hovedlus forebygges ved regelmæssigt, at rede håret igennem med en tættekam.
Brug gerne Nova TTO Shampoo, der indeholder 2% Tea Tree Oil (rosmarin, kamille, provitamin B5, pebermynte), da *studier peger på at tea tree oil kan have en modvirkende effekt på lus.
Opdager man lus under kæmning, bør man straks sætte en behandling i gang og kontakte nærmeste omgangskreds, så de også har mulighed for at stoppe en eventuel spredning.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6270″ img_size=”450×450″ alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://novasel.dk/Produkt%20Grupper/novatto/#1436955573376-b8a4388f-90cb”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

NovaTTO KæmmeBalsam og en tættekam

En effektiv måde at undersøge for lus, er ved at anvende Nova TTO Kæmmebalsam og en tættekam. Nova TTO KæmmeBalsam er udviklet til at gøre kæmning let og effektivt, da den forhindrer lusene i at kravle hen, hvor man lige har kæmmet.
Fordel Nova TTO KæmmeBalsam i det let fugtede hår, men uden at vaske det!
Hvis håret er fugtigt, sidder lusene nemlig mere stille og er nemmere at finde/fjerne.
Håret redes først igennem med en kam eller børste. Det gør det nemmere at glide tættekammen gennem håret, hvis det er børstet igennem først. Håret kæmmes derefter med en tættekam fra hovedbund mod hårspids.
Bank tættekammen af på et hvidt underlag, f.eks. et stykke hvidt papir, så du bedre kan se lus og æg – brug eventuelt en lup.
Behandling mod lus skal kun foretages, hvis man finder levende lus. Ses der luseæg, bør man blot kæmme med et regelmæssigt interval, og kun igangsætte behandling hvis der er levende lus.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”6275″ img_size=”400×400″ alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://novasel.dk/shop/nova-tto-kaemmebalsam/”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Novasel TTO Kæmmebalsam

Indeholder naturlige olier fra Macadamianød, pebermynte, kamille og avocado
Er udviklet til kæmning af hår med lusekam. KæmmeBalsam gør kæmning let og effektiv, da den forhindrer lusen i at kravle hen, hvor man lige har kæmmet. Samtidig er det en nærende balsam.
Anvendelse: Fordel KæmmeBalsam let i fugtigt men nyvasket hår. Kæm derefter håret grundigt. Til langt hår anbefales en stålkam. Skyl derefter håret grundigt med rigeligt vand. Man kan evt. vaske håret med Nova TTO Shampoo efter kæmning. Gentag behandlingen med Nova TTO Kæmmebalsam og tættekam hver anden dag i 14dage.
Bør ikke anvendes ved allergi/overfølsomhed over for et af indholdsstofferne.
Erstatter IKKE lusemiddel.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Behandling

Ved tegn på levende lus, bør man kombinere lusemiddel med en tættekam.
Konventionelle lusemidler opdeles i lægemidler (insektgifte) og medicinsk udstyr (herunder tættekammen).
Lægemidler kan have uønskede bivirkninger og man bør følge brugsanvisning nøje.
Hårvask med Nova TTO shampoo og kæmning med NovaTTO KæmmeBalsam, er en billig og uskadelig metode til behandling af hovedlus. Man bør være omhyggelig og vedholdende med behandling, der oftest kræver 4 kæmninger over en periode på 2 uger.
ALLE voksne lus bør helst fjernes ved første kæmning, så de ikke lægger flere æg, så vær super grundig med kæmningen.
Over de efterfølgende 3 kæmninger, fjerner man de resterende æg, således at disse ikke udklækkes.
Ved korrekt behandling, er man herefter lusefri.
Læs Skadedyrlaboratoriets kæmmevejledning for mere detaljeret anvisning.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5492″ img_size=”500×400″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hvad er lus ?

Klør det allerede bare ved tanken? Sugelus (Anoplura) er blodsugende snyltere, der har tilpasset sig hver deres pattedyr/værtsdyr, som de lever på.
Vi kender til tre lusearter der lever på mennesker. Fladlusen (Pthirus pubis), Kropslusen (Pediculus humanus) og den mest omtalte, Hovedlusen (Pediculis capitis).

Hvordan ser hovedlus ud?

Hovedlus er små, flade, ovale og aflange insekter.
En ny-udklækket lus er kun 0,5 – 1 mm, og bliver 2-3 mm lang når den er fuldvoksen. Hunlusen er større end hanlusen.
Hovedlus kan ikke flyve eller hoppe, som mange ellers tror. De har ben der ender i en klo, som bruges til at gribe fat om hårstrået. På hovedet har de antenner og øjne, og de munddele der bruges til at bide og suge blod med.
Farven på en hovedlus variere, fra gennemsigtig gråhvid til næsten sort. Den mørke farve opstår når lusen har suget blod.

Hvordan ser luseægget ud?

Både lus og luseæg kan ses med det blotte øje, men æggene kan være meget svære at få øje på. Det skyldes både den hvidlige farve og deres størrelse på blot 0,8mm.
De nylagte æg sidder fast på hårstrået helt nede ved hovedbunden. Når lusen er klækket, bliver de tomme æggeskaller siddende på håret og vokser ud med det.

Lusens livscyklus

Hovedlusen lægger sine æg helt ved hovedbunden, hvor der er dejligt varmt.
Det tager 6-9 dagen, fra ægget er lagt, til den lille nye lus udklækkes. Babylusen skal straks suge blod, og forhindres den i dette, vil den dø indenfor ganske få timer. Den suger blod flere gang dagligt og skifter hud tre gange fra den er udklækket til den er fuldvoksen. En hunlus har ingen tid at spilde. Hun er klar til at parre sig og lægge æg, 9-12 dage efter hun er udklækket. Levetid for hovedlusen er cirka 3 uger og i den periode kan hunlusen lægge 5-8 æg dagligt.
Hovedlus lever livet helt nede ved hovedbunden. Her nyder de den høje luftfugtighed, en temperatur på cirka 30°C og adgang til blod. Lusene bevæger sig rundt i håret ved hjælp ad de kløer der sidder på enden af deres ben.
Hovedlus kan kun leve i op til 48 timer, hvis de kommer væk fra hovedbunden, men dør oftest tidligere. Overlevelse og livslængde afhænger af temperatur, fugtighed og adgang til blod. Fjernes de fra håret, vil de udtørres, og dø af mangel på føde (blod).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Symptomer og gener

Klø, klø, krads!
Når lusen suger blod, spytter den et stof ned i såret, der forhindre blodet i at størkne. Det er dette stof, der giver kløe og irritation, der kan medføre sår og infektion i hovedbunden.
Hovedlus kan ikke overføre sygdomme, som myg for eksempel kan!

Hvordan smitter hovedlus?

Stik modsat af hvad mange tror, så er risikoen for smitte med lus, usædvanlig lille når man f.eks. deler hue, pude og børste, leger med de samme bamser o.lign.
Hovedlus smitter kun ved tæt kontakt – hoved mod hoved. Lusene er ikke ivrige efter at slippe de hår de sidder i, så man skal virkelig være i tæt kontakt med et andet menneske, så lusen kan kravle over på en ny vært og sætte sig fast på et hår der.
På baggrund af dette, ses lus oftest hos mindre børn, hvor der opstår tæt kontakt via leg. Kilden til lus findes oftest blandt legekammerater eller familiemedlemmer.
Luse-æg sidder fast på hårene og kan ikke falde af. Luse-æg på hår, der er faldet af hovedet og ligger i omgivelserne, udgør som reglen heller ikke nogen risiko, da æggene ikke klækkes ved temperaturer under 22 °C.
Kæledyr kan ikke smittes med menneske-hovedlus, da de ikke kan leve på dyr!
Der er intet i lusens livscyklus der indikere, hvorfor der ses flest tilfælde i perioden august-november. Måske en kombination af skolestart (mange møder op med u-opdagede lus), og mere inde-leg når vejret bliver køligere om efteråret.
Husk – det er IKKE flovt at have lus!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

* Activity of tea tree oil and nerolidol alone or in combination against Pediculus capitis (head lice) and its eggs.
Parasitol Res (2012) 111:1985–1992
DOI 10.1007/s00436-012-3045-0
* An ex vivo, assessor blind, randomised, parallel group, comparative efficacy trial of the ovicidal activity of three pediculicides after a single application – melaleuca oil and lavender oil, eucalyptus oil and lemon tea tree oil, and a “suffocation” pediculicide
Barker and Altman BMC Dermatology 2011, 11:14 http://www.biomedcentral.com/1471-5945/11/14
* A randomised, assessor blind, parallel group comparative efficacy trial of three products for the treatment of head lice in children – melaleuca oil and lavender oil, pyrethrins and piperonyl butoxide, and a “suffocation” product.
Barker and Altman BMC Dermatology 2010, 10:6
http://www.biomedcentral.com/1471-5945/10/6

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5213″ img_size=”1000×400″ alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://novasel.dk/Produkt%20Grupper/novatto/#1436955573376-b8a4388f-90cb”][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top