Fra mor til barn – graviditet og fiskeolie

Indtagelse af omega 3 fedtsyrer under graviditet gavner barnet. Det viser et studie foretaget på gravide kvinder, hvor det tydeligt ses hvordan ”mor” giver de gavnlige fedtsyrer videre til foster og spædbarn, når de gavnlige fedtsyrer indtages under graviditet og amning.

Studiet undersøgte i udgangspunktet forbindelsen mellem problemer med blodsukkeret og lavt indhold af 2 vigtige fedtsyrer i blodet. Interesseren lå primært i effekten af fiskeolie, indtaget som tilskud til kosten, under graviditet.
I England er omkring 3.7millioner diagnosticeret med diabetes og en ud af 250 gravide kvinder, oplever komplikationer i forbindelse med deres diabetes.
Kvinder med diabetes har 5 gange større risiko for, at føde for tidligt og risikoen for at få en baby med lav fødselsvægt er dobbelt så stor. Kvindernes problemer med blodsukkeret bliver ofte “givet videre” til deres børn og det er måske årsagen til den højere risiko for senere blodsukkerproblemer.
Dr. Min’s seneste studie, der er et randomiseret dobbeltblind studie, viser at et underskud af DHA kan korrigeres ved at tage et tilskud af DHA-rigt fiskeolie.
mumomega-Produkt-Banner
I studiet fik gravide kvinder med diabetes, 2 kapsler af mumomega, der har en unik kombination af fedtsyrerne omega-3 og omega-6.
Blodprøver taget under graviditeten og efter fødslen viste, at niveauet af DHA hos de kvinder, som indtog et DHA-rigt tilskud, var 53% højere end hos de medvirkende kvinder, der indtog placebo-piller, indeholdende vegetabilsk olie.
Forskerne så ligeledes en stigning af DHA i blodet hos de babyer, der blev født af diabetes-mødre, som havde indtaget det DHA-rige tilskud under graviditeten, hvilket viser hvordan moderen giver DHA videre til barnet.
De kvinder som fik en daglig dosis på 600mg DHA (2 kapsler mumomega) fra starten af graviditeten og som havde type 2 diabetes ved graviditetens begyndelse, fik normaliseret DHA niveauet i membranerne i de røde blodlegemer. Det samme resultat sås hos deres nyfødte børn.
Studiet konkluderer at berigelse med et dagligt DHA-rigt tilskud, kan have en positiv indvirkning på det nedsatte indhold af DHA hos både mor og barn.
Resultater fra tidligere studier førte frem til, at sukkersyge måske hæmmer overførsel af DHA til fosteret fra den gravide, på grund af hyperglykæmi-provokerede ændringer i moderkagen og fedtsyretransport-mekanismen. Under en normal graviditet bliver DHA fortrinsvist transporteret fra den gravide mor til fosteret, men dette ser ikke ud til at være tilfældet hvis moderen har diabetes1
Mens du venter på storken
Studiet nævnt her viser hvordan DHA gives videre til foster og barn, når indtaget under graviditet og amning.
mumomega® er på baggrund af studier, en speciel udviklet fiskeolie særligt til gravide og ammende og er som et dagligt tilskud til kosten med til at sikre at gravide og ammende får nok omega 3 fedtsyrer.
Der er særligt fokus på indholdet af omega 3 fedtsyren DHA i produktet, fordi moderens indtag af docosahexaensyre (DHA) bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fostret og hos spædbørn, der ammes.
Baseret på resultaterne af flere studier, anbefales det at tage 1 kapsel mumomega®, under graviditet og amning.
Olien er udvundet af tun, som har et naturligt indhold af omega-3 fedtsyrern DHA. DHA fedtsyrerne i mumomega® er naturlige triglycerider og har samme struktur som langkædet omega-3 fedtsyrer i naturlige fisk. Olien testes altid for rester af tungmetaller og pesticider i henhold til gældende lovgivning.
Læs mere om mumomega®
DHA-rig fiskeolie og kæmpenatlysolie

1 Pagan A, Prieto-Sanchez MT,Blanco-Carnero JE, Gil-Sanchez A, Parrilla JJ, Demmelmair H et al,Materno-fetal transfer of docosahexaenoic  acid (DHA) is impaired by gestational diabetes  mellitus. Arn J Physciol Endocrinol Metab 2013;   305: E826-E