Kosttilskud før, under og efter graviditet

Sund kost- og levevis, moderat motion og ingen tobak og alkohol, anbefales under graviditet.

Dertil er der visse næringsstoffer der anbefales som tilskud til kosten fra du planlægger at blive gravid og til et stykke tid efter du har født. Anbefalingerne er til gavn for både mor og barn og skal forebygge mangler på stoffer der har betydning for mors velbefindende og barnets udvikling.

Kost og motion for gravide:

Der er 8 råd omkring kost under graviditet, der vil sikre dig en passende mængde næringsstoffer:
    Vær fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen
    Sluk tørsten i vand
    Spis frugt og grønt – 6 om dagen
    Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
    Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag
    Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
    Spar på fedt fra mejeriprodukter og kød, men spis gerne fedt fra fisk, frø og kerner.
    Spis varieret og bevar normalvægten (minus babyvægt selvfølgelig)

Vitamin- og mineralpræparater

Din læge eller anden professional behandler, vil guide dig i dosering af vitamin-og mineraltilskud.
Folinsyre (Folsyre)
Alle gravide kvinder anbefales et tilskud på 400 mikrogram folsyre dagligt i form af en folsyretablet eller en multivitamin-mineralpille til gravide, fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne i graviditeten. Hvis du er blevet uventet gravid, så skal du blot begynde at tage folsyre lige så snart du er bevidst om graviditeten.
Der kan være særlige situationer hvor du bør tage større mængder folsyre, men dette bør planlægges i samråd med egen læge.
Calcium
Det anbefales at tage et tilskud på 500 mg calcium dagligt gennem graviditeten og ammeperioden.
Jern
Alle gravide anbefales et dagligt jerntilskud på 40-50 mg fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten.
Det er vigtigt at have opbygget et godt jerndepot, fordi det forebygger træthed og blodmangel hos mor og styrker fosterets udvikling.
Hvis du som gravid lider meget af kvalme i starten af din graviditet, kan du eventuelt udskyde tilskuddet af jerntilskud. Start dog helst inden 18. graviditetsuge. Jerntilskuddet optages bedst, hvis det tages mellem måltiderne sammen med grøntsags- eller frugtjuice eller f.eks. en appelsin, optagelsen af jern øges når taget sammen med C-vitamin.
D-vitamin
Alle gravide anbefales et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram eller 400 IU gennem hele graviditeten.
Fiskeolie-præparater
De rette fedtsyrer er vigtige for både mor og barn under graviditet og også gerne under amningsperioden. De fedtsyrer som fosteret har brug for i sin udvikling hentes nemlig fra moderen og i mange tilfælde fra hendes hjerne, som ”udvandes” på blandet fedtsyren DHA.
Nyfødtes niveau af essentielle fedtsyrer kan forberedes med et tilskud under graviditet. Da omega-3 og omega-6 ”familierne” konkurrerer om samme metaboliske enzymer ser det ud til at det er bedst at tage tilskud bestående af både omega-3 og omega-6.

mumomega™ – fiskeolie til gravide og ammende

mumomega™ er en fiskeolie specielt udviklet til gravide og ammende da de har større behov for fedtsyrer DHA (docosahexaensyre). mumomega™ fungere som et supplement til kosten der er med til at sikre at gravide og ammende får nok omega 3 fedtsyrer. Moderens indtag af DHA bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fosteret og hos spædbørn der ammes.
Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA foruden det anbefalede daglige indtag af omega 3 fedtsyren for voksne, dvs. 250 mg docosahexaensyre (DHA) og eicosapentaensyre (EPA).
Olien i mumomega™ bliver altid testet af uafhængige laboratorier for eventuelle rester af tungmetaller, pesticider og for at sikre at gældende lovgivning om renhed overholdes. Fiskeolien er certificeret af de uafhængige organisationer “Fish Oil Standards” og “Friend of the Sea”.
mumomega™ er udvundet af små tun, som har et naturligt højt indhold af DHA. DHA fedtsyrerne i mumomega er naturlige triglycerider og har samme struktur som langkædet omega 3 fedtsyrer i naturlige fiske.
mumomega™ er ikke tilsat smagsaromaer og syntetiske ingredienser.
mumomega-400x400

Kosttilskud og naturlægemidler

Der findes andre kosttilskud og naturlægemidler som f.eks. hvidløg, ginko biloba, ginseng, Rød Solhat, Perikum og ingefær, der kan anvendes både forebyggende eller ved gener under graviditet og amning.
Det er vigtigt, at du som gravid ikke tager større doser af vitamin- og mineraltilskud end anbefalet og at du rådføre dig med din læge, jordemor eller anden professionel behandler.
Brug af medicin bør også drøftes med egen læge.

Tobaksrygning

Personer, der ryger, har flere komplikationer ved en evt. operation end personer, der ikke ryger eller som er stoppet med at ryge inden en operation.
Gravide, der ryger, anbefales rygestop, da rygning øger risikoen for en række komplikationer i graviditeten, blandt andet for tidlig fødsel og væksthæmning af barnet. Metoder til rygestop bør også drøftes med læge eller jordemoder.

​Alkohol

Gravide frarådes at drikke alkohol gennem hele graviditeten.
mumomega-Produkt-Banner