Gode grunde til at spise mere fisk og færre burgere

Selvom der er ca. 25 sukkerknalder i en ½ liter cola og jeg skal gå ca. 6km for at forbrænde en marsbar, både spiser og drikker jeg gerne begge dele uden at tænke særlig meget over konsekvensen, når ikke lige jeg får gået den tur eller der er for mange søde læskedrikke i løbet af dagen.

For en ting er at det sætter sig på sidebenene, men det påvirker faktisk også vores hjerne negativt mere end vi lige tænker over, når vi spiser for meget dellefedt i form af burger, pomfritter, chips og kage frem for det gode cellefedt som findes i f.eks. fisk, grove grønsager og sunde olier.

Vores hjerne i tørvægt – altså vandet fratrukket – består af 60% fedt  hvoraf ca. 20% er essentielle flerumættede fedtsyrer. De fedtdepoter skal løbende holdes ved lige for at vores hjerne og krop kan yde optimalt og det sker gennem det vi spiser og drikker. Derfor er det vigtigt at vi vælger cellefedt frem for dellefedt.

Der er ikke tale om fedtforskrækkelse som mange blev for årtier tilbage, for fedt det skal vi have. Fedt i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Men for meget mættet fedt som der f.eks. også er i smør, smørblandinger, ost og mælk samt forarbejdede fødevarer som f.eks. pomfritter og burger kan øge risikoen for livsstilssygdomme. Den fedt som vi skal gå efter er den umættede fedt.  En tommelfingerregel er at jo blødere smørret er ved køleskabstemperatur, jo mere umættet fedt indeholder det.

Det umættede fedt indeholder enkeltumættede fedtsyrer og flerumættede fedtsyrer. De flerumættede fedtsyrer har stor ernæringsmæssig værdi samt mange vigtige funktioner i kroppen og inddeles i ikke essentielle fedtsyrer og essentielle fedtsyrer. At de er essentielle betyder, at man ikke selv kan producere disse i tilstrækkelige mængder, men i praksis skal have dem tilført udefra via kosten eller som et kosttilskud. De essentielle fedtsyrer findes hovedsagligt i fisk, nødder, vegetabilske olier og grove grøntsager.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk om ugen, heraf skal 200 gram være fed fisk. Der er stor forskel på indholdet af fedtsyrer i fisk, samt om fedtsyrerne er mættede, enkeltumættede eller flerumættede. Det er derfor vigtigt at variere mellem magre og fede fisk. Herudover skal man være opmærksom på, at opdrættet fisk kan indeholde færre flerumættet fedtsyrer end ikke opdrættet fisk. Fordelene ved at spise flere og forskellige slags fisk er mærkbart større end risikoen for at få forurenet fisk.

 

En god varieret kost med meget fisk, mange nødder og grøntsager giver en god kombination af de vigtige essentielle flerumættede omega 3 fedtsyrer EPA og DHA.