Fakta om fedt

Hvad er fedt og fedtsyrer og hvilke fedtsyrer er sundest og hvor finder vi dem egentligt? Hvor meget fedt skal vi have og hvad hvis vi ikke kan spise os til den optimale kombination via kosten?

Nødvendigheden af fedt

Fedt er et energigivende næringsstof hvilket betyder, at fedt er et stof, som bidrager med energi til kroppen. Denne energi kan cellerne i kroppen bruge til at udføre arbejde, eksempelvis så dit hjerte kan slå, men også både fysisk og mental aktivitet, fordøjelse og stofskifte m.m., er afhængig at fedt.

Fedt er også nødvendig for opretholdelse af et optimalt energiniveau, isolation, opbygning af hormoner og celler samt til optagelse af de fedtopløselige vitaminer (A, D, E- og K-vitamin).

Fedt fra fisk, modsat fedt fra kød og mejeriprodukter, har desuden en god effekt på vores hjertesundhed.

Fedt bidrager med 9 kcal per gram (37 kJ/g). Spiser du 15 gram fedt (eksempelvis 1 spsk. olie) vil du således indtage 135 kcal.

Kalorie (symbol cal), er en enhed for energi (især varmeenergi). En kalorie er defineret som den energi der kræves til opvarmning af 1 gram vand 1 grad celsius fra f.eks. 15 °C til 16 °C. I dag anvendes almindeligvis SI-enheden joule til at angive energi.

Sammen med kulhydrater og protein, er fedt et næringsstof der er livsnødvendigt for din krop.

Der findes forskellige typer fedt, som deles op i to hovedgrupper: Mættet fedt og umættet fedt.

Omega-3 og omega-6 er livsvigtige fedtsyrer. Både omega-3 og 6 er umættede fedtsyrer. Umættet fedt (inklusive omega-3 og omega-6) er fedtstoffer, som findes i madvarer fra jord og hav som nødder, frø, kærner, korn, olier, oliven, avocado og fisk. Fedt fra fisk som makrel, laks, ansjoser og sild indeholder de attraktive og sundhedsfremmende flerumættede omega-3-fedtsyrer.

Mættet fedt er fedt fra dyreriget som kød og andre produkter fra dyr som kødpålæg, smør, ost og andre mejeriprodukter.

Mængde og kvalitet

Hvor meget fedt du skal indtage dagligt afhænger en del af dit aktivitetsniveau.

En gylden regel for fordeling af indtaget af de tre energigivende næringsgrupper, fedt, kulhydrat og protein, er følgende:

25-30% fra fedt

50-60% fra kulhydrat – heraf højst 10 % fra tilsat sukker

10-20% fra protein

De 25-30% fra fedt bør fordeles således:

Højst 10% fra mættede fedtsyrer som f.eks. smør, fløde, sødmælk, fede oste, creme fraiche, kiks, kokos, kager, chokolade, wienerbrød, chips, fedt kødpålæg, friture- og svinefedt m.v.

10-15% fra enkeltumættede fedtsyrer som f.eks. oliven, avokado, mandler, nødder, oliven- og rapsolie, sesamfrø og sesamolie m.v.

5-10% fra flerumættede fedtsyrer som f.eks. vindruekerne-, solsikke-, valnødde-, tidsel-, majs- og sojaolie, solsikkekerner, hørfrø, valnødder, fede fisk såsom sild, laks, ørred og makrel, m.v.

Der er meget lidt eller ingen fedt i fødevarer som vand, juice, frugt, grøntsager og kartofler.

I en typisk dansk kost kommer omkring 35 % af den energi, der spises, fra fedt. Den nuværende danske kost lever nogenlunde op til den anbefalede mængde fedtindtag. Kvaliteten af det fedt vi indtager, er dog ikke god nok. Danskere har tendens til at få for meget fedt fra fede mejeriprodukter, smør, kød og kødprodukter, der alle tilhører gruppen af mættede fedtsyrer.

Spis derfor gerne fedt fra avokadoer, hørfrø, fisk, nødder, olie og kornprodukter, men begræns dit indtag af fedt fra kød, kødprodukter og mejeriprodukter.

For meget usundt fedt kan påvirke vores sundhed

En typisk dansk kost indeholder for fedt fra rødt kød og kødprodukter, smør, ost og fede mejeriprodukter. I gennemsnit spiser vi 5 % for meget mættet fedt end det anbefales. Vores kost anbefales maksimalt at indeholde 10 energiprocent (E%) mættet fedt.

For en typisk kvinde med normalt aktivitetsniveau, vil det svare til 22g mættet fedt ved en kost på 2000 kcal.

Hos en typisk mand med normalt aktivitetsniveau, vil det svare til 28g mættet fedt ved en kost på 2500 kcal. Til sammenligning kan 10 g umættet fedt fås fra 100g oksekød (22 % fedt), 6 skiver ost (45+) eller 1,5 spsk. smør.

En kost med meget mættet fedt kan have en negativ effekt på sundheden. Når mættet fedt (fra eksempelvis rødt kød) erstattes af umættet fedt (fra eksempelvis fisk) ses oftest en positiv ændring i vores sundhed. Hvis du derimod erstatter mættet fedt med kulhydrater (eksempelvis kartofler og sukker), vil du ikke opleve samme gavnlige effekt.

Forbedring af fedtkvaliteten i din kost

Hvilket fedt du indtager er altså ikke ligegyldigt.

Hvis du indtager animalsk fedt i form af kød, så prøv at vælge kød med en lavere fedtprocent. Prøv for eksempel at gå efter kød og kødpålæg fra lam og kalv.

Når du vælger pålæg, kan du med fordel købe produkter med nøglehullet. Produkter med nøglehullet sikrer kødpålæg med maksimalt 10% fedt. Vælg magre mejeriprodukter, dvs. drik skummet- eller minimælk og vælg syrnede mejeriprodukter med maksimalt 0,7% fedt. En god guide til indkøb er at handle ind efter nøglehullet. Mejeriprodukter med nøglehullet guider dig til mejeriprodukter med mindre fedt.

Reducer eller undlad smør på brødet. Alternativt kan du benytte plantebaseret margarine. Mayonnaise og remoulade indeholder umættet fedt og må gerne bruges i stedet for smør på brødet. Brug gerne plantemargarine eller olie til at tilberede din mad i.

Brug mindre piskefløde. Spis mindre sovs eller vælg sovs færre dage om ugen. Vælg gerne madlavningsfløde, mælk eller flødeerstatninger, som er lavet på vegetabilske fedtstoffer, i stedet for piskefløde når du laver sovs. Til dessert kan du eksempelvis erstatte din piskefløde med skyr med vaniljesmag for at få den søde smag.

Vælg en mere mager ost (eksempelvis 30+). Alternativt kan du spise en fed ost, men til gengæld spise mindre af den.

Fisk, nødder, olie, avocado, kornprodukter og andre kilder fra planteriget indeholder umættet fedt. Spis gerne disse produkter ofte.

Fedt fra fisk kan gavne dit velbefindende

Fisk indeholder de flerumættede omega-3-fedtsyrer, som har en særlig gavnlig effekt på vores helbred.

Men fisk er ikke ens og det er fiskeolier dermed heller ikke! Det er vigtigt at kikke på sammensætningen af fedtsyrerne og ikke mindst forholdet mellem de forskellige fedtsyrer, i de fiskeolier der er tilgængelige på markedet. Det er sammensætning, forhold og kvalitet der gør forskellen i oliens effekt på vores sundhed.

Et regelmæssigt indtag af eye q bidrager med de vigtige essentielle fedtsyrer EPA og DHA til både børn og voksne.

Equazen (tidl. eye q) er et veldokumenteret kosttilskud til hele familien uanset alder

Der er stor forskel på indholdet af fedtsyrer i fisk, samt om fedtsyrerne er mættede, enkeltumættede eller flerumættede. Flerumættede fedtsyrer har stor ernæringsmæssig værdi og findes hovedsagligt i fisk. Flerumættede fedtsyrer inddeles i essentielle fedtsyrer og ikke essentielle fedtsyrer. At de er essentielle betyder, at man ikke selv kan producere disse i tilstrækkelige mængder, men i praksis skal have dem tilført udefra via kosten eller som et kosttilskud.

Mange kalder ofte omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA for essentielle fedtsyrer da man ofte har et større behov end man kan producere selv, selvom det strengt videnskabeligt kun er omega-3-fedtsyren alfalinolensyre og omega-6-fedtsyren linolsyre der er essentielle.

DHA frigøres konstant fra cellemembranen og for at membranen skal kunne fortsætte med at fungere optimalt, må de frigjorte fedtsyrer erstattes.

Et højt indhold af EPA i forhold til DHA har betydning når man vælger sin fiskeolie og ønsker at erstatte DHA i cellemembranen. EPA er med til at regulere omsætningen af fedtsyrer og fornyer dermed de frigjorte fedtsyrer. Derudover viser erfaring, at det ikke kun er den totale mængde omega 3 fedtsyrer, men at det indbyrdes forhold mellem EPA og DHA har stor betydning for produktets egenskab.

eye q er fremstillet af sardiner og ansjoser, som er fanget i de sydlige oceaner på bestemte tider af året, efter de har gydt og hvor de konsumerer store mængder plankton. Fiskene indeholder i den periode store mængder EPA i forhold til DHA.

Sammensætningen i Equazen ved anbefalet daglig dosis på 2 kapsler er: 186mg EPA, 58mg DHA og 20mg GLA.

Altså hele 3,2 dele EPA i forhold til 1 del DHA.

Det betyder, at sammensætningen af EPA og DHA i Equazen er anderledes og adskiller sig fra øvrige fiskeolier på markedet. Det er også derfor at man ikke kan overføre de studier, der er foretaget på Equazen til andre fiskeolier.

Equazens egenskaber er gennem mange år dokumenteret i flere kliniske studier som er publiceret i anerkendte tidsskrifter. En af fordelene ved forskning er at et produkt som har vist dokumenteret virkning i et videnskabeligt studie kan garantere at det optages i kroppen, virker efter hensigten og er sikkert at indtage.

Den unikke fiskeolie Equazen kaldes også kirunalolie

Blandt andet har kombinationen af fedtsyrerne i Equazen dokumenteret betydning for vores kognitive sundhed.*

Skalddyr indeholder også gavnlige flerumættede fedtsyrer

Den grønlæbede musling (Perna canaliculus) er er en specielt sund kilde til nyttige fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Samtidig er de meget proteinrige. Ligesom fisk, så har muslinger forskellige sammensætninger af fedtsyrer. Den grønlæbede musling fra New Zealand har en unik sammensætning af omega 3-fedtsyrer (PCSO-524™), som adskiller sig fra fiskeolie og ofte kan købes som frostvare i de fleste supermarkeder. Den grønlæbede musling dyrkes i et af verdens reneste farvande Marlborough Sound på den nordlige del af sydøen på New Zealand.

Denne unikke og gavnlige sammensætning af fedtsyrer finder du i kosttilskuddet Original Muslingeolie. Den har en unik sammensætning af særlige gavnlige fedtsyrer, som ofte hjælper når kroppen er lidt stiv.

Muslingeolien fremstilles under farmaceutisk kontrol og kontrolleres kontinuerligt for pesticider, herbicider og tungmetaller samt for skadelige algetyper.Ikke alle vil opleve en lindrende effekt ved indtag af fiske- og skaldyrsolie, men du kan snakke med din læge eller anden professionel behandler, om tilskud kan være relevant i dit tilfælde.

*DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag af 250 mg DHA.

Scroll to Top