Det er jul – det er cool!

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5632″ img_size=”2000×300″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Julen er hjerternes fest og lig med skønt samvær med familie og venner, men hvad hvis hverken hjertevarme eller bedstemors uldne undertøj, kan holde dig varm i den kolde vintertid?

Der er mange måder at modstå kulden på. Vi pakker os i ekstra varmt tøj, store tørklæder, nyder varm kakao og gløgg, tilsat lidt ekstra ”varme”, og fyrer helt op for termostaterne, men vigtigst af alt er – den indre varme!

Det er en smuk tanke at vores indre varme kan skabes af kærlighed og samvær alene, men der skal lidt mere til. Nemlig korrekt sammensat kost, hvoraf fedt spiller en essentiel rolle.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fakta om fedt
Fedt, ligesom kulhydrater og protein, er energigivende og livsnødvendig for kroppen.
Energi bruges af kroppens celler til at udføre et hav af funktioner, herunder hjerteslag.
De tre energigivende grupper bør fordeles med 30 % fedt, 55-60 % kulhydrat og 10-15 % protein der, hvis kosten er sund og alsidig, vil sikrer en god fordeling af næringsstoffer.
Fedt bruges til energi, isolation/varme, opbygning af hormoner og celler, og er nødvendige for at kunne optage fedtopløselige vitaminer fra kost og kosttilskud.
Fedt bidrager med 9 kcal per gram (37 kJ/g). Spiser du 15 gram fedt (eksempelvis 1 spsk. olie) vil du indtage 135 kcal.
For meget fedt og/eller dårlige fedtstoffer, kan ophobes i kroppens fedtvæv og fører til overvægt og tilhørende komplikationer.
Fedt fra fisk har en særlig god effekt på vores generelle sundhed
Energi fra fedt i en typisk dansk kost, ligger på omkring 35%, og i gennemsnit spiser vi 5% for meget mættet fedt i forhold til anbefalingerne, der siger et indtag af mættet fedt på maksimalt 10 energiprocent (E%). Samtidig kunne fedtkvaliteten godt forbedres.
10 g umættet fedt fås f.eks. fra 100g oksekød (22 % fedt), 6 skiver ost (45+) eller 1,5 spsk. smør.
Danskere har tendens til at spise for meget kød og kødprodukter, smør og andre fede mejeriprodukter.
For meget mættet fedt kan have en negativ effekt på hjertesundheden.
Når hovedparten af den mættede fedt vi indtager erstattes med umættet fedt (fra eksempelvis fisk) reduceres den negative effekt or store mængder mætter fedt kan have på vores helbred.
Forskellige typer af fedt
Der findes forskellige typer fedt, som ganske forenklet opdeles i to hovedgrupper, mættet og umættet fedt.
Umættede fedtsyrer er omega-3 og omega-6, også ofte kaldes ”flerumættede fedtsyrer”, er begge livsvigtige fedtsyrer.
Umættet fedt finder du bland andet i fødevarer som nødder, frø, kerner, korn, olier, oliven, avocado og fisk.
Fedt fra fisk som ansjoser, sardiner, makrel, laks og sild indeholder de attraktive langkædede omega 3 fedtsyrer.
Mættet fedt er animalsk fedt som kød, kødpålæg, smør, ost og andre mejeriprodukter. Ofte finde vi også mættet fedtstof i kager, kiks, chokolade, is og andre desserter.
Vi har brug for både umættede og mættede fedtstoffer, men sammensætning, mængde og kvalitet er essentiel.
Generelle råd om indtag af fedtstoffer
Spis fedt fra fisk, nødder, olie og kornprodukter, men begræns dit indtag af fedt fra kød, kødprodukter, fede mejeriprodukter og dessert.
Vælg kød med en lavere fedtprocent, som f.eks. okse, kalv, lam, og svin.
Du kan f.eks. gå efter produkter der er mærket med ”nøglehullet”. Produkter der er mækret med nøglehullet, indeholder maks. 10% fedt.
Reducer, men ikke nødvendigvis undgå smør. Vælg mayonnaise, remoulade lavet på umættet fedt i stedet for mættet fedt og tilbered generelt din mad i planteolier i salater og gerne oliven-, kokos-eller macadamiaolie. Du kan godt blande de nævnte olier med lidt smør når du opvarmer/steger mad, det skal bare være ren smør og ikke de smørbare blandingsprodukter.
Spis mager ost, eller nyd en fed ost, men spis mindre af den…mådehold er som sædvanlig effektivt!
Lav en madplan der dagligt sikre dig og familien fødeemner der indeholder umættet fedt som fisk, avokado, nødder, frø og planteolier.

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

Fakta om Nøglehullet
Nøglehullet er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der på en enkel og synlig måde gør det nemmere at finde de sundere fødevarer og madretter, når du handler og spiser ude eller bruger opskrifter. Fødevarer, madretter og opskrifter med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre, og derfor gør Nøglehullet det nemmere at vælge sundere og leve efter de officielle kostråd i hverdagen. Nøglehullets budskab er kort mindre fedt,- sukker og salt, men flere fibre.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”5630″ img_size=”350×350″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5030″ img_size=”400×400″ alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”https://novasel.dk/portfolio-post/eyeq/”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Tag et dagligt tilskud af fiskeolie.
Der er stor forskel på indholdet af fedtsyrer i fisk, herunder om fedtsyrerne er mættede, enkeltumættede eller flerumættede. Af gruppen af de umættede fedtsyrer, har de flerumættede fedtsyrer en stor ernæringsmæssig værdi og findes hovedsagligt i fisk. Flerumættede fedtsyrer inddeles i essentielle fedtsyrer og ikke essentielle fedtsyrer. At de er essentielle betyder, at man ikke selv kan producere disse i tilstrækkelige mængder, men i praksis skal have dem tilført udefra via kosten eller som et kosttilskud.
eye q fiskeolie, der er lavet på sardiner og ansjoser, indeholder en sammensætning af umættede fedtsyrer (flerumættede fedtsyrer), der gør olien ganske unik i sammenligning med andre fiskeolier.
Olien findes i flydende, kapsler og chews (tyggekapsler med jordbærsmag), så det er nemt for hele familien at få et dagligt tilskud af gavnlige fedtsyrer.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fedt fra fisk er gavnligt for din sundhed
Ud over at medvirke til den daglige funktion af kroppen, så ved vi med sikkerhed at omega-3 fedtsyrerne fra fisk og skaldyr, har en gavnlig effekt på vores sundhed.
Disse fedtsyrer er bl.a. hjertevenlige, har stor betydning for graviditet og fosterudvikling, hvor moderens indtag af omega-3 fedtsyrer under graviditet, især i start af graviditet og sidste trimester, har en positiv effekt på hjernens udvikling.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5010″ img_size=”350×350″ onclick=”custom_link” link=”https://novasel.dk/portfolio-post/muslingeolie/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Også i skaldyr finder man omega-3 fedtsyrerne, hvor især den grønlæbede musling har en unik sammensætning, der ikke ses hos fisk. Om det er derfor at den grønlæbede musling, i hundredevis af år har været en skattet spise for indbyggerne på New Zealand, når de kunne mærke alderen værke i deres led, vides ikke. Men det fortælles at de yngre familiemedlemmer blev sendt til kystlinjen for at hente grønlæbede muslinger. Så langt behøver vi heldigvis ikke gå i dag. Original Muslingeolie indeholder olie fra de grønlæbede muslinger.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Varm Vintermenu
Vintermenuen kan desuden bestå af simple supper og wok-retter, lavet på energigivende og varmende grøntsager og krydderier. Squash, gulerødder, løg, porer, hvidløg, kokosmælk, muslinger, chili og ingefær er blot et udpluk af en lang række ingredienser, der med sikkerhed vil fyrer op under din indre radiator og give lidt sved på panden.
Prøv også disse spændende opskrifter på varme drikke, lånt fra Mad&Bolig.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top