Den blinde passager

Det er mandag morgen og skoledagen er startet. Børnene sætter sig tæt sammen i grupper, men ingen har bemærket den blinde passager i en af pigernes hår. Lusen er kravlet ombord for et par dage siden og nu er der flere blinde passagerer i stumpens hår. Børnene hygger sig, leger og lærer med hovederne tæt sammen. I løbet af dagen har nogle af  lusene forladt pigens hår til fordel for en af drengenes hår, for drenge kan også få lus!

Før vi får set os om, er den lille lus blevet til rigtig mange og hvis cyklussen ikke bremses, kan vi stå overfor gentagne smitte og i værste fald en luseepidemi. Netop derfor er det nødvendigt at informere skole eller børnehave hvis man opdager lus i barnets hår.

Tidligere var lus ofte forbundet med uhumske forhold, fattigdom og tætbeboede hjem. Det var nedværdigende at blive smittet og derfor blev det ikke nævnt over for andre at man havde lus. I dag ved vi bedre! Efter gentagende ”bekæmp lus kampagner” i årenes løb, er lus ikke længere forbundet med skam og statussymbol. Vi ved at lusene ikke tager parti og alle kan blive smittet, rige og fattige, unge og gamle, piger og drenge.

Lusen kommer hvert år, i hele landet, på ethvert tidspunkt. Vi hører som regel en del advarsler om lus om efteråret. Det skyldes måske at vi er trukket inden døre og har tættere kontakt med hinanden, især børnene leger tæt sammen.

Stop spredning af lus

Lusen kan hverken flyve eller hoppe, og den forlader ikke håret, medmindre den kommer direkte til et andet hoved. Det samme gælder dens æg. Lusene limer æggene godt fast til hårstrået, så de sidder godt fast og falder ikke bare lige af håret. Der er dog mulighed for at blive smittet med hårbørster, hovedbeklædning, puder eller lignende. For at kunne standse spredning straks, skal alle informeres om at der er lus og alle der er blevet smittet skal behandles.

NOVA-TTO-Produkt-Banner-endelig

Kemifri lusebekæmpelse med Nova TTO

En kemifri måde at bekæmpe lus på er at vaske håret med Nova TTO Shampoo og kæmme håret efterfølgende med Nova TTO KæmmeBalsam. Shampooen består af flere gode næringsstoffer til håret samt Tea Tree Oil.

KæmmeBalsam indeholder macadamia olie, pebermynte, kamille og avocado, den er udviklet til at tilføre håret næring og glans, samtidig med at håret bliver lettere at kæmme igennem. Dens bløde konsistens gør det svært for lusen at holde fast i hårstrået og lusen kæmmes nemmere ud af håret. Det er vigtigt at gentage behandlingen hver anden dag i mindst 14 dage, det skyldes lusens livscyklus. En lus lever i ca. 30 dage, det tager lusens æg 7-11 dage at klækkes, lus er allerede parringsmoden efter 7-12 dage. Denne korte livscyklus gør at lus meget hurtigt går fra én til mange. Husk derfor at blive ved med at kæmme hver anden dag i minimum 14 dage for at være sikker på at du får fjernet alle levende og nyudklækkede lus.

Den bedste beskyttelse mod lus er at holde øje med dit hår og tjekke det ugentligt. Hvis alle tjekkede deres hoveder for lus om fredagen, ville problemet hurtigt være løst. Hvis der er lus, har man weekenden til at starte behandlingen og komme lusefri i skole / arbejde mandag morgen.

KæmmeBalsam 64,50kr, 400ml

Nova TTO Shampoo 69,00kr, 250ml

Forhandles i Helsam og helsekost forretninger