Spis Fisk

[vc_row 0=””][vc_column][vc_column_text 0=””]

Fisk er sundt og vi bør spise 200-300 gram fisk om ugen, men halvdelen af danskerne spiser meget sjældent fisk. 300 gram svarer til to hovedmåltider med fisk eller et hovedmåltid samt fisk som pålæg næsten dagligt og vi bør variere mellem fede og magre fiskearter.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Spis forskellige slags fisk

Vi ved at fisk er godt for os, fordi de indeholder vigtige næringsstoffer. Indholdet af disse stoffer, er forskellige og derfor bør vi spise forskellige slags fisk. Variér mellem fede som laks, sild, makrel og ål, og de magre fisk som skrubber, rødspætter torsk og tun. Vær opmærksom på at fede fisk indeholder sunde fiskeolier, men de kan også indeholde mere forurening.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fisk og forurening

Ifølge Fødevarestyrelsen er sundhedsgevinsten ved at spise flere og varierede fisk, mærkbart større end risikoen ved forurening. Det er primært kviksølv og dioxin vi finder i fisk, men der er fangstforbud der, hvor forureningen er størst.
Fødevarestyrelsen anbefaler at børn under 14 år, gravide, ammende, eller er i gang med at planlægge graviditet, undgår eller nedsætter indtag af rovfisk, som tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart.
Er man blandt disse risikogrupper, bør man ikke spise over 100 gram om ugen af de store rovfisk (børn under 3 år højst 25 gram om ugen).
Dåsetun har generelt et lavere indhold af kviksølv, fordi dåsetun typisk er fremstillet af små tunfisk, som dermed ikke har ophobet så meget kviksølv.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fisk skal i køleskabet

Fisk skal helst spises frisk og skal straks på køl eller nedfryses efter fangst eller indkøb.
Lad aldrig rester stå ude for længe. Så snart retten er kølet af, skal den på køl. Optøning af fisk, bør foregå i køleskabet, men sørg for at fisken ikke kan dryppe på andre fødevarer.
Ved anvendelse af rå fisk, som f.eks. i sushi, er det vigtigt at fisken på forhånd har været frosset ned i et døgn ved minus 20 grader. Fiskekød kan nemlig indeholde orm og parasitter.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fisk er sundt

Fisk er sundt, fordi de indeholder sunde fiskeolier, også kaldet omega-3 fedtsyrer.
Fisk indeholder også D-vitamin, jod og selen. Frosne fisk anses at være lige så sunde som friske, selvom frisk fisk på mange måde er at foretrække. Kosttilskud som kapsler og flydende olier, der indeholder fiskeolie, har ikke helt samme indhold af næringsstoffer som vi finder naturligt i fisk. Dog er kosttilskud undersøgt for tungmetaller og andre uønskede stoffer, der er sundhedsskadelige for os, og er man ikke vild med smagen af fisk, så er kosttilskud en nem måde at få dækket behovet for, især de sunde fedtsyrer.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fisk er forskellige og det er fiskeolier også

Der er stor forskel på indholdet af fedtsyrer i fisk, samt om fedtsyrerne er mættede, enkeltumættede eller flerumættede. Flerumættede fedtsyrer har stor ernæringsmæssig værdi og findes hovedsagligt i fisk. Flerumættede fedtsyrer inddeles i essentielle fedtsyrer og ikke essentielle fedtsyrer. At de er essentielle betyder, at man ikke selv kan producere disse i tilstrækkelige mængder, men i praksis skal have dem tilført udefra via kosten eller som et kosttilskud.
Mange kalder ofte omega 3 fedtsyrerne EPA (C20:5) og DHA (C22:6) for essentielle fedtsyrer, selvom det strengt videnskabeligt kun er omega 3 fedtsyren alfalinolensyre (C18:3) og omega 6 fedtsyren linolsyre (C18:2) der er essentielle.
DHA frigøres konstant fra cellemembranen og for at membranen skal kunne fortsætte med at fungere optimalt, må de frigjorte fedtsyrer erstattes.
Et højt indhold af EPA i forhold til DHA har betydning når man vælger sin fiskeolie og ønsker at erstatte DHA i cellemembranen. EPA er med til at regulere omsætningen af fedtsyrer og fornyer dermed de frigjorte fedtsyrer. Derudover viser erfaring, at det ikke kun er den totale mængde omega 3 fedtsyrer, men at det indbyrdes forhold mellem EPA og DHA har stor betydning for produktets egenskab.
Eye q indeholder en unik fiskeolie, der kaldes kirunalolie, og som kendetegnes ved en særlig kombination af EPA og DHA. Den særlig kirunalolie i eye q er fremstillet af sardiner og ansjoser, der er fanget i de sydlige oceaner på bestemte tider af året, efter de har gydt og hvor de konsumerer store mængder plankton. Fiskene indeholder i den periode store mængder EPA i forhold til DHA.
Lige netop denne sammensætning har gennem forskning vist sig særdeles vigtig for både børn og voksne.
Sammensætningen i eye q ved anbefalet daglig dosis på 2 kapsler er: 186mg EPA, 58mg DHA og 20mg GLA. Altså hele 3,2 dele EPA i forhold til 1 del DHA.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5440″ img_size=”902×400″ onclick=”custom_link” link=”https://novasel.dk/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kroppen har brug for fedtsyrer

Flerumættede fedtsyrer er vigtige fordi de findes i alle celler og har mange funktioner relevant for vores sundhed, bl.a. som byggesten i cellernes membraner. En god, varieret kost med meget fisk, mange nødder og grøntsager giver den bedste kombination af de vigtige flerumættede omega-3-fedtsyrer EPA og DHA samt omega-6-fedtsyren GLA. Et regelmæssigt indtag af eye q bidrager med disse vigtige fedtsyrer til børn og voksne. EPA er den vigtigste fedtsyre og det er meget vigtigt, at indholdet af EPA i cellemembranerne er tilstrækkeligt højt i forhold til DHA. EPA regulerer omsætningen af fedtsyrer ved at forhindre udskillelsen af bl.a. DHA, og ved selv at kunne omdannes til DHA. Derfor er det en fordel, at mængden af EPA i cellerne er så høj som mulig.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Fiskeolie uden lugt og smag af fisk

Kirunalolie er fremstillet af små fisk (sardiner og ansjoser) fra den sydlige halvkugle, hvor vandet altid er varmt. Det betyder, at fiskene har en anden fedtsyresammensætning med et naturligt højere indhold af EPA end fisk fra kolde vande. Kirunalolie har derfor en unik sammensætning med et markant højere indhold af EPA i forhold til DHA. Kirunalolie kombineres med kæmpenatlysolie, der indeholder GLA og tilsættes antioxidant for at stabilisere olien. Kirunalolien gennemgår en avanceret og skånsom proces, som giver en meget ren olie og som bevarer fedtsyrerne bedst muligt. Samtidig renses olien for fiskelugt og smag.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5030″ img_size=”400×400″ onclick=”custom_link” link=”https://novasel.dk/Produkt%20Grupper/eyeq/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Eye q fremstilles under farmaceutisk kontrol

Fremstillingsprocessen er unik og derfor patenteret. Kapslerne er små og synkevenlige, og den flydende er med en frisk smag af citrus og lime. Indhold pr. dagsdosis (2 kapsler el. 5 ml fl ydende) EPA (Eicosapentaensyre) 186,0 mg DHA (Docosahexaensyre) 58,0 mg GLA (Gamma linolensyre) 20,0 mg Dosering For at opnå det bedste resultat anbefales det, at starte med 2 kapsler eller 1 teskefuld (5 ml) 3 gange dagligt i 12 uger. Derefter kan dosis reduceres til 2 kapsler eller 1 teskefuld (5 ml) dagligt. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år.
En varieret kost er at foretrække og kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top